VHS cover Never Too Young To Die

Regi: Gil Bettman – Utgave: VHS

For å si det med en gang, filmer som NEVER TOO YOUNG TO DIE, lages ikke mer. Noen vil si at det er veldig, veldig bra. Andre vil si det er en stor skam. Jeg tilhører sistnevnte kategori, og årsaken er enkel. Denne filmen er helt sinnssykt underholdende! Den er tacky og cheesy som bare det, spinnvill, bisarr – og  helt sprø! Den har en herlig 80-talls atmosfære, og ikke minst; et knippe skuespillere man virkelig legger merke til. Her får du Robert Englund (kjent fra A NIGHTMARE ON ELM STREET) i en birolle, du får en ”over-the-top-crazy” Gene Simmons i rollen som den ondeste av de onde, den gamle 007-helten George Lazenby er med, og våre helter i filmen spilles av tenåringsidolet John Stamos, samt Vanity – som kanskje er mest kjent for å være ”dama til Prince”.

NEVER TOO YOUNG TO DIE har aldri vært gitt ut på dvd eller blu-ray, noe som jo er temmelig tragisk. Jeg så den for første gang på VHS sånn en gang i 1987, og jeg har en førstegenerasjonskopi av filmen på VHS. Man får bare krysse fingrene og håpe at noen snart gir ut denne filmen i en restaurert versjon på blu-ray. Den stiller helt i toppen av 80-talls ”trash-cinema” filmer som jeg kjenner til. Har du sett NEVER TOO YOUNG TO DIE, så kommer du ALDRI til å glemme den. Gene Simmons, som den ”ultimate” bad guy`en er mye av årsaken til dette, noe jeg kommer mer tilbake til….

Gene Simmons stjeler hele showet i denne filmen i rollen som hermafroditten Velvet von Ragnar.
Gene Simmons stjeler hele showet i denne filmen i rollen som hermafroditten Velvet von Ragnar.

Men først, noen ord om storyen. Drew Stargrove (George Lazenby) er faren til Lance Stargrove (John Stamos). Drew er en slags hemmelig agent av noe slag, noe sønnen ikke vet noe om. Med på laget har Drew en fyr ved navn Carruthers (Gene Simmons). Det viser seg senere i filmen at denne Carruthers EGENTLIG er Velvet von Ragnar (også Gene Simmons), en hermafroditt som foruten å opptre på nattklubben «Incinerator», også leder sin egen ”Mad Max 2 – road warrior gjeng” (ja, det er faktisk tilfelle, så spinnvilt det enn høres ut). Det å se Gene i hermafrodittkostymer er en fornøyelse. Han tar denne rollen heeelt ut, og virkelig SKINNER som den ultimate badguy/girl`en i denne filmen!

Ok, videre med storyen: Lance går på skolen og har en nerdete asiatisk kamerat som er en slags tenåringenes svar på Q i James Bond. Han lager overvåkingsutstyr, våpen som flammekastere osv., samtidig som han da går på skolen. Muligens burde han egne litt tid til lekser også, men det ser ikke ut som det er nødvendig. Lance benytter seg av de tekniske duppedittene til kameraten for å jukse litt på noen prøver på skolen, men hvordan dette liksom foregikk i praksis er ukjent, da alt han gjør er å trykke på en knapp på ei klokke flere ganger, og på magisk vis puffer det opp et svar i displayet.  Hvordan Lance i det hele tatt fikk sendt spørsmålet han lurte på, via klokka, som ikke har noe ”tastatur” eller skrivemuligheter, er en gåte som vel ingen har svaret på. Vi får bare godta det som det er. Det er det som er så fint med filmer som dette her. Ting bare «skjer», helt uten noen rasjonell forklaring eller logikk av noe slag…

På et hemmelig oppdrag så forsøker Carruthers å drepe faren til Lance, og plutselig er hele Mad Max 2 – gjengen på plass, og fyrer løs med våpnene sine mot Drew. Han må jo forsvare seg mot kuleregnet og velger å gjøre det ved å gjemme seg bak en paraply. Yes, du leste riktig – en paraply. Riktignok skal vel dette være en slags ”superkevlar”-paraply av noe slag, fordi den er visst skuddsikker, men den ser helt lik ut som en vanlig, svart paraply. It`s priceless! 🙂

Carruthers/Ragnar dreper så Drew, og dermed så får Lance beskjed om at han har arvet en bondegård etter farens død. Når han drar ut til gården, så viser det seg at det allerede holder til ei hot dame der, og det er jo da Vanity vi snakker om. Selvfølgelig slår det litt romantiske gnister mellom Lance og Dania Deering (rollefiguren til Vanity), og Vanity benytter nesten enhver anledning til å kle av seg litt, noe som sikkert mange blant publikum vet å sette pris på når man ser denne filmen.

Vanity har det med å spyle seg med hageslangen i NEVER TOO YOUNG TO DIE.
Vanity har det med å spyle seg med hageslangen i NEVER TOO YOUNG TO DIE.

Hermafroditten Ragnar/Carruthers er ute etter en diskett som inneholder informasjon om hvordan han skal koble seg til det lokale vannverket. Målet til Ragnar og Mad Max-gjengen hans er å true med forgifte vannet til byen, slik at han kan presse byens politikere for penger. Men det var faren til Lance som hadde denne disketten, og nå har han gjemt den. Ragnar regner med at Lance vet hvor disketten er, og sender så Mad Max-gjengen sin på han og Dania for å få tak i disketten… og dermed er kampen i gang for fullt!

Yes, det var litt storyen, men det er så mye å ta tak i her, at man kunne skrevet en helt bok om denne filmen. Men jeg skal nøye meg med å ramse opp noen artige episoder, som små eksempler på noen av de mest bizarre tingene du ser i filmen:

-Lance er en gymnast, noe vi får se mye til under introtitlene, der han svinger seg rundt i diverse turnapparater. Når han møter Mad Max –gjengen første gangen får han skikkelig juling av dem, og han virker generelt til å ha null peiling på slåssing og kampsport. Men PLUTSELIG, mot slutten av filmen så fyrer han av sidespark og rundspark i full fart og har blitt DEN slåsskjempen! Man bare sitter og måper når man ser det, DETTE kom fra intet – det er sikkert og visst, hehe!

-I en av scenene der Lance får juling fra to av gutta i Mad Max Road Warriors – gjengen, så blir han holdt fast av en av dem, mens den andre slår han flere ganger. Tydeligvis var han ene av Road warrior-gærningene på lunsjpause mens dem bestemte seg for å banke opp Lance, fordi han har en tomat i ene hånda. Og hva er den største trusselen for Lance i en slik situasjon? Å bli sparket i balla? Få en knyttneve i trynet? Få knekt armen? Neida… den STORE trusselen her er TOMATEN! Noe den av overfallsmennene klargjør temmelig greit her, når han sier til kameraten (som holder tomaten i høyre hånd): ”-Make him eat it!”. Hehe, yes – du leste riktig, han TRUER Lance med at han må SPISE TOMATEN! Dette er bare så sinnssykt at jeg bare knakk sammen og lo meg fillete når jeg så filmen. En tomat for svarte faen!! En tomat!!! Hvordan kan man true noen med en tomat?!? 🙂 hehehe!

Velvet von Ragnar og en av hans trofaste "road-warriors".
Velvet von Ragnar og en av hans trofaste «road-warriors».

Det eneste som kan minne svakt om noe lignende er en scene fra den norske actionfilmen til Kenny Wang, SVART SNØ, der en kar som har knekt beinet og ligger og blør ute i snøen, forsøker å vifte med en kvist mot mannen (Kenny Wang), som da har kjørt han ned, og Wang repliserer tørt: ”-forsøker du å drepe meg med en kvist?”. I den filmen er det jo satirisk og humoristisk vinklet, og det er jo utrolig morsomt, mens i NEVER TOO YOUNG TO DIE så er trusselen om tomaten helt alvorlig, og det gjør det jo ENDA MER morsomt. –”Make him eat it!”. Damn, jeg kommer aldri til å se på tomater på samme måte som før kjenner jeg, hehe!

-Og hvorfor er det INGEN som ser at den røde parykken og det røde skjegget til Carruthers er FALSKT? Han jobber tydeligvis i samme avdeling som det faren til Lance gjorde, altså spesialsoldater/spioner, og INGEN av de andre soldatene eller offiserer legger merke til det tydelig falske skjegget og håret? Ingen! Spesialsoldatene burde kanskje tatt seg en tur til Specsavers..

-Så til disse Mad Max Road Warriors som er gjengen til Ragnar/Carruthers. Hvor i all verden kommer de fra? Og hvordan kan dem kjøre rundt som idioter med motorsyklene sine overalt? Herje og stå i uten at en eneste politimann legger merke til dem? Det er uforståelig… Jeg vet at på 80-tallet så var det jo nesten alltid pønkerne som var de virkelig ”slemme gutta” i filmene.  Og de aller fleste filmene fra den tiden med respekt for selv hadde inkludert en gjeng slemme pønkere. Muligens var dem  ALLE inspirert av Mad Max 2 – filmen, men i NEVER TOO YOUNG TO DIE så er det jo tydelig at filmen utspilles i 1986, men denne gjengen til Ragnar er jo en tro kopi av road warrior`erne  du så i MAD MAX 2, komplett med biler, motorsykler og ATV`er i postapokalyptisk framtidsstil. Merkelig nok bruker dem heller ikke skytevåpen særlig ofte, men foretrekker å kjøre motorsykkel og bruke våpen som øks og ”ball and chain”. Yes, fra en motorsykkel…  Man skulle tro at en pistol eller revolver ville vært det beste å bruke når man kjører motorsykkel, men disse gutta mener ei øks nok er bedre. Jada…

-Det er mye mer jeg kunne skrevet om ulogiske ting i denne filmen her, merkelig og sprø hendelser, men ingenting, jeg gjentar – INGENTING, er så sprøtt og så over-the-top som Gene Simmons. Hans rollefigur som Velvet von Ragnar, en hermafroditt som bl.a. opptrer med et slags showdance-nummer inne på nattklubben ”Incinerator” er verdt hele filmen alene! Se for deg Gene Simmons kledd opp i et delvis gjennomsiktig sadomasochistisk lærkostyme, med lårhøye, høyhælede sko som han klakker rundt på, en enorm svart afroparykk og boafjær i GEDIGNE mengder. Det er et syn for Guder, tro meg. Men låta han synger i shownummeret er faktisk ganske ironisk og catchy, og han overspiller rollen og figuren sin så til de grader, at det er sinnsykt morsomt! Et par andre høydepunkt er når Gene bokstavelig talt stikker den lange tunga si ned i halsen på Vanity, og når John Stamos biter hermafroditten Ragnar i puppen, hehe!

Gene Simmons som hermafroditt "toppar heile driden". Uten tvil! :)
Gene Simmons som hermafroditt «toppar heile driden». Uten tvil! 🙂

Fy faen, jeg digger Gene Simmons noe så jævlig i denne rollen her. Han er helt spinnvill!. Om det finnes et ”spinnvilt-barometer”, som går til la oss si 10, så er Gene Simmons oppe på minst 20. Det finnes ikke en bad guy i hele filmhistorien som topper dette her. Ikke en gang Christopher George i ENTER THE NINJA. 🙂  Når Gene Simmons klakker rundt på de høye hælene sine, så minner han meg om Cher eller om pornostjernen Vanessa Del Rio (etter en lang og hard innspillingsdag, hehe). Men han spiller faktisk bra og gir ALT i denne rollen, DET skal han ha. Men hele figuren Velvet von Ragnar,  er så sprø og så bisarr at man knapt tror det man ser. Jeg elsker det, rett og slett! Dette er helt fantastisk!

NEVER TOO YOUNG TO DIE har nok ikke gått inn i filmhistorien som noe ”mesterverk”, og det er det da heller ikke. Men filmen er ganske bra lagd, det er jevnt med action hele tida, så det er ingen dødpunkter der. Den er humoristisk, voldelig, har kul musikk (spesielt rulletekstlåta som betimelig nok heter ”Never Too Young To Die” er faktisk jævlig bra!), den har Gene Simmons i dragkostyme, Vanity, George Lazenby, Robert Englund, John Stamos, Mad Max – road warriors, osv. Hva er det å IKKE like ved denne filmen? Etter min mening er dette noe av det upperste man finner innen 80-talls action-trash-cinema, og den burde være selvskreven på blu-ray. Den har i den senere tid seilet opp som en av mine store actionfilmfavoritter fra 80-tallet. Og husk… You`re never too old to watch you`re NEVER TOO YOUNG TO DIE.

Karakter:
terning_seks

https://www.youtube.com/watch?v=9-RaAfQQHsM

 

 

2 Replies to “Never Too Young To Die (1986) – 80-talls actiontrash på sitt beste!”

  1. Må bare si meg enig. Hadde denne blitt laget nå ville det ikke vært mulig å se. Årti tallet kunne dette. Bør absolutt komme på bd. Har den på en vhs rip til dvd fra usa. Bedre enn ikke noe. Vanity fikk jo en fin rolle i action jackson også.
    Veldig fornøyelig å lese foresten

Legg igjen en kommentar