vampires_logo

Regi: John Carpenter – Utgave: M6 Video (Blu-ray)

John Carpenter er et ikon i skrekkfilmens verden. Med titler som «The Fog», «Christine», «The Thing» og ikke minst «Halloween», har han levert noen av de beste sjangerfilmene noensinne. Allikevel er ikke alle hans filmer like kjent som de nevnte. Og «Vampires» fra 1998 er en av de mindre kjente.

James Woods («Videodrome», «The Hard Way») spiller Jack Crow, en vampyrjeger ansatt av den katolske kirken for å tilintetgjøre….. vampyrer. Han arbeider sammen med et pålitelig team av likesinnede. Men på deres seneste oppdrag går noe galt. De finner «redet» til vampyrene, og dreper alle de finner i huset der de gjemmer seg. Men sjefsvampyren, Valek (Thomas Ian Griffith), er tilsynelatende ikke å finne. Det varer dog ikke lengre enn til solen har gått ned, før han dukker opp, sammen med en helt ny hær av blodsugende undersåtter. Vampyrjegerne har tatt innpå et motell, og feirer med fri flyt av børst og lettkledde, betalbare damer. Her dukker altså Valek og co opp, og kreerer havok. Hele Jacks crew blir slaktet, foruten Anthony (Daniel Baldwin), Jacks partner-in-slaughter, og Katrina (Sheryl Lee), en av horene fra festen.

GO, TEAM CROW!
GO, TEAM CROW!

Dermed er jakten i gang, og denne gangen er det mere personlig! Katrina er bitt, og kan brukes som GPS for å finne Valek, da vampyrer har en slags telekinetisk kontakt med sin mester. Det skal også vise seg at Valek er på jakt etter et bestemt katolsk relikvie, som skal brukes i et rituale som gjør det mulig for vampyrer og være ute i dagslys. Dette vil igjen bety at de kan ta over verdensherredømmet! Men Jack er som sagt på (blod)sporet, og har lasset opp med staker og vievann!

Jeg tror du har noe mellom tennene.
Jeg tror du har noe mellom tennene.

«Vampires» var, når den kom ut, en moderne vampyrfilm, litt i samme gate som «The Lost Boys» og «Near Dark». Den fjerner en del av de klassiske vampyr-mytene, og er et godt stykke unna, for eksempel, Universals eller Hammer Horrors filmer om Dracula. Heldigvis er den ennå lengre unna det ungdommen av i dag forbinder med vampyrer. Det er ingen her som glitrer! Filmen er egentlig like mye en slags moderne western, enn den er en skrekkfilm. Den er blodig og actionfylt, med en snert humor. James Woods gjør som vanlig en solid rolle, men ellers så syns jeg ikke det er så mye skuespillerprestasjoner her å skryte av. Det blir mye platt teatralisme. «Vampires» er nok en av Carpenters mindre kjente filmer nettopp for det det egentlig er en litt forglemmelig film. Den er rett og slett litt svak. Men er du fan av mannen, og ikke minst av Woods, da er den allikevel verdt å få med seg.

Not the cross, not the croooooosssss!!
Not the cross, not the croooooosssss!!

«Vampires» er utgitt på blu-ray via Twilight Time, men er nok out-of-print for lenge siden. Jeg har en fin utgave fra Frankrike, som kommer med det originale engelskspråklige lydsporet. Dog er mye av ekstramaterialet på fransk, og sågar ikke så spennende for en som ikke spiser froskelår. Jeg likte allikevel portrett-intervjuet med John Carpenter, der hele hans karriere gås igjennom. Alle de som er intervjuet snakker jo engelsk.

terning_tre

Legg igjen en kommentar