halloween_6_logo

Regi: Joe Chappelle
Utgaver: Scanbox (DVD, Theatrical Cut), Lionsgate (Blu-ray, Producer’s Cut)

Halloween-serien er en av de mest elskede slasher-franschisene. Og fansen har sterke meninger om alle filmene i serien. Film nummer 6 er det nok ikke mange som har som sin favoritt, mye på grunn av at den versjonen Dimension Films slapp i 1995 gav lite mening. Så da en workprint av en unrated versjon dukket opp var gleden stor. Og ennå bedre ble det når denne dukket opp på blu-ray!

«Halloween 5: The Revenge of Michael Myers» introduserte en ny myte i historien om Michael Myers. Både «The Man in Black» og mystikken rundt runen «Thorn» kommer på banen, men blir egentlig aldri skikkelig forklart. Det var derfor forventet at dette skulle videreutvikles i 6eren. Forvirringen var dermed total når «Halloween: The Curse of Michael Myers» kom på kino i 1995. Filmen var klippet på en sånn måte at den gav veldig lite mening. Den toucher innom thorn-tematikken, men lager egentlig bare mere surr, og lite forklaring. Det skulle vise seg at det var studioets dresskledde pengesekker som hadde vært og blandet seg litt vel mye inn med sluttresultatet.

Alle sjarmtroll må starte ett sted.
Alle sjarmtroll må starte ett sted.

Men så dukket altså en unrated workprint opp, som ble flittig distribuert på vhs-bootlegs verden over. Denne versjonen skulle etter sigende inneholde rundt 70 minutter med andre scener, alternative scener og ikke minst en helt annen slutt. Men det skulle ta nesten 20 år før denne versjonen skulle gis ut i en ordentlig utgave. Først via Anchor Bay og Shout Factory, og deres flotte «Halloween – The Complete Collection»-boks, med alle filmene i franschisen samlet på ett sted, på blu-ray! Senere har den også fått en separat blu-ray release via Lionsgate.

One... Two... Michael's coming for you! Nei, vent litt.....
One… Two… Michael’s coming for you!
Nei, vent litt…..

Så er disse 2 versjonene veldig forskjellige? «Ja», er det korte svaret. Der Theatrical Cut (TC) er en rotete film, med mange tråder som aldri nøstes opp, og med en til tider frenetisk klipperytme, så er Producer’s Cut (PC) en mye mere sammenhengende film. Den flyter bedre, og gir stort sett mye mer menig. Det elaboreres mere rundt hele druide- og thorn-myten, og «The Man in Black» er mer fremtredende. Slutten er helt annerledes, men jeg er usikker på om den egentlig er noe særlig bedre. I PC er det Dr. Loomis (Donald Pleasence) som er forteller-stemmen, men i TC er det Tommy (Paul Rudd) som har denne rollen. Bare dette forandrer jo en del av stemningen i filmen.

Dr. Loomis støttet movember lenge før det ble hipt!
Dr. Loomis støttet movember lenge før det ble hipt!

Den største forskjellen mellom TC og PC er nok dette med thorn. I PC tar dette mye mere plass, både i sluttscenene, men også når Tommy forklarer symbolikken og kraften til denne runen. Det kan jo diskuteres om dette sporet i det hele tatt kler «Halloween»-serien, og mange mener det helt tar bort «sjarmen» med Michael Myers som psykopatisk seriemorder. Men når dette først er med, syns jeg det er bedre at vi nå får en fyldigere forklaring på thorns virkning på Michael. «Halloween: The Curse of Michael Myers» blir aldri, uansett versjon, en veldig bra film. Men jeg personlig syns den er bedre enn sitt rykte. Det er helt klart at Producer’s Cut er den best versjonen av denne filmen. Dessverre er den, foreløpig, kun utgitt i USA. Så skal du se denne i flott HD, på blu-ray, så må du ha en sonefri spiller.

https://www.youtube.com/watch?v=k7g0RvyHl4Y

Legg igjen en kommentar