Regi: Steve Miner – Utgivelse: Norsk utgave, DVD Sone 2

Selve handlingen åpner med et middelaldrende ektepar som bor ved Crystal Lake. De gjør som de pleier, men noen lusker i kulissene. Og den noen er en morder ved navn Jason. Denne spoileren er vel noe man ikke kommer utenom i Fredag den 13-universet. Tradisjon tro blir det selvsagt drept noen i åpningsscenen og morderen er en kjent, mørk seriemoder som ikke viser noen sympati.

Filmen starter med scener fra slutten av forrige avsnitt. Der ble vi mer kjent med den iskalde morderen Jason. Han ser ut til å være en ustoppelig drapsmaskin som aldri gir opp. Politiet har funnet en rekke lik rundt Crystal Lake og er begynt å finkjemme området. Men Jason klarer å gjemme seg og samtidig være i sentrum for nye slashermord.

What a scare!

Like etter åpningsscenen roer filmen seg kraftig ned, for så å bygge seg sakte men sikkert opp mot slutten. Igjen er det ungdommer som er i fokus. De unge er liksom så fulle av liv at det føles ekstra ille når de blir stukket kniven i. Ungdommene får problemer med en kriminell bøllegjeng, men det er bare bra for Jason som trenger noen å leke med. Det er en del nye elementer i denne tredje filmen. Vi får noen middelaldrende pottrøykere som følger med ungdommen ut på landet. Den spøkefulle Shelly viser seg med en Hockeymaske i filmen. Denne masken trykker Jason til sitt bryst og det blir etter denne filmen Jasons store varemerke.

Hun får seg litt av en kalddusj…

En fredag den 13-film skal inneha en del ingredienser. Denne gangen er bygdegalningen Ralph erstattet av en annen eldre kar som sover i veibanen og advarer ungdommene. Det er lagt inn en del finter i filmen. Eksempelvis forsøker ungdommene å skremme hverandre med spøker, men man trenger ikke være rekettforsker for å skjønne når det er mer alvor. Denne gangen forsøker man seg også på noen humorpoenger for å myke opp stemningen, som da noen ungdommer tror at bilen har tatt fyr, men så viser det seg å bare være noen som røyker ‘gress’. Vi får også overbære litt hengekøyegymnastikk med jente og gutt.

Funboy!

Denne tredje filmen begynner en del bedre enn andre kapittel. Det er mer som stemmer i denne filmen. Likevel kommer den aldri helt opp mot den ikoniske første filmen, men alt føles svært bra til å være slasheroppfølger og det hele holder høyere nivå enn film to i serien som var noe ujevn. I tillegg til spisse redskaper som machete og høygaffel, viser Jason at han kan håndtere både harpuner og også grille folk i sikringsskapet. Jason viser også muskler og løfter en uheldig gutt opp etter hodet og presser ham så hardt at øyeeplene popper ut.

Ikke gøy å bli stoppet av Jason når man er på kjøretur…

Det nærmest oser slasher av denne tredje filmen i Fredag den 13-serien. Det er noe veldig friskt over filmen som viser mange effektive sjangergrep. Lik spretter frem foran øyene våre hengende fra trær eller spretter frem fra skap og skuffer. Det blir mye skrik og annen redsel. Jason virker å ha en forkjærlighet for store kniver som eksempelvis en machete. Det er føles også mye kulere å se Jason slåss med den rå hockeymasken. Igjen er det noen som gjør mer motstand enn andre og blir en hardere nøtt for Jason.

Konklusjon
Som vanlig er det en jente igjen til slutt. Digger hvordan tøffingen på slutten slåss mot Jason med alle midler. Hun nærmest leker med den maskerte ‘badboyen’, men hun finner raskt ut at Jason aldri er til å spøke med. Jason ser også ut til å ha blitt sterkere siden forrige film og tåler også mer juling. Det bygger opp mer mystikk rundt Jason som ikke er særlig menneskelig av seg. Sluttminuttene byr på thrillende spenning. Avslutningsscenen byr på et horrormoment som ligner på det vi fikk i første film. Alt i alt er dette en slasherfilm med Jason på plass i klassisk stil slik vi håper på. Det hele er også løftet litt fra forrige film og øyeblikkene er både kulere og mer bloddryppende. Jason har dog ikke blitt like hardcore som han vil bli, men dette føles nok til at jeg treer på terningen.

Karakter
terning_tre

https://www.youtube.com/watch?v=5GWefM05uTk

Om du likte omtalen kan du også få med deg podcasten om Friday the 13th-filmene her.

Legg igjen en kommentar