el jajajaja

Regi: Alejandro Jodorowsky – Utgivelse: ABKCO Films, DVD Sone 1

Jodorowsky er blant annet kjent for sære filmer som «The Holy Mountain», «Santa Sangre» og «The Dance Of Reality». «El Topo» derimot er ikke noe mindre sær en de tidligere nevnte. «El Topo» er resultatet av hva som skjer når Sergio Leone og John Waters møttes over litt LSD. Her får vi en syre-aktig Western, med blant annet religiøs symbolikk, rare banditter og masse annet rart som ikke er noe annet en underholdene å se på.

Dusørjegeren El Topo, spilt av Jodorowsky selv, rir rundt i ørkenen sammen med sin sønn, som stort sett er naken. De ankommer en landsby hvor det har skjedd en massakre, og Topo finner hvem som har gjort det, og gir dem en grufull død. Etter det så drar Topo sammen med en dame han har reddet fra et voldtektsforsøk og drar rundt for å henrette bisarre banditter.

"Noen flere som vil være med og bade"
«Noen flere som vil være med og bade?»

«El Topo» er unik western, som skiller seg ganske ut fra andre filmer i den sjangeren. Her får vi en to timer lang reise med masse ultravold og bisarr symbolikk. «El Topo» er en veldig spesiel film som ikke akkurat sparer på midlene. Henrettelsene av bandittene vises i groteske detaljer og kan nok tilfredstille hver en som er spesielt glad i ultravold. Litt senere i filmen får vi møte en rar, religiøs kult, som driver med en slags russisk rulett-opplegg. Transvestitter og en litt annen vri på tyre-fekting får vi også se litt senere.

"Ta på deg klær, ellers får du ikke være med videre"
«Ta på deg klær, ellers får du ikke være med videre»

Selv om «El Topo» er en fascinerende film, så blir den en smule treg til tider, og man kan noen ganger daffe litt av. Men det kommer litt an på om man liker sære ting eller ikke. Jeg personlig daffet litt av, men se filmen når du ikke er trøtt, da får du mest mulig ut av den. En annen ting å trekke opp med filmen er den surrealistiske og absurde tematikken; kortvokst dame som føder et barn, en feit sleazy type som blir kastrert og deretter begår selvmord og rar filmklipping, som er med på og gjøre dette til en rar opplevelse.

«El Topo» er ikke for alle, og spesielt ikke for de som digger mainstream filmer. Men ta filmen for det den er, og hvis du liker westernfilmer og sære ting så vil nok «El Topo» falle i smak.

terning_fire

Legg igjen en kommentar