Demon Seed

Regi: Donald Cammell – Utgivelse: Turner Entertainment / Warner Bros., DVD, region 2

Få filmer har gjort såpass inntrykk på meg som «Demon Seed». Den kom ut i 1977 og er en dyster fremtidsvisjon hvor teknologien tar fullstendig kontroll. Filmen er en adaptasjon av novellen med samme navn, skrevet av Dean Koontz, først publisert i 1973. Jeg oppdaget denne filmen gjennom god, gammeldags «zapping» på lineær tv for mange år siden. Elsket den fra første frame.

Handlingen er lagt til framtidens 1995 hvor vi møter ekteparet doktor Alex (Fritz Weaver) og doktor Susan Harris (Julie Christie). Han er en dataforsker og hun er en barnepsykolog. Takket være Alex er huset de bor i overøst med teknologiske nyvinninger til Susans frustrasjon. I praksis har de ikke noe samliv da han alltid tenker på jobb eller er på jobb.

Susan
Jeg blir ikke gal av dette huset, jeg blir ikke gal av dette huset, jeg blir…

På jobben har Alex utviklet Proteus IV, en programvare som omfatter en kunstig intelligens. Man kan kommunisere direkte med den ved å prate til en skjerm og han svarer tilbake (Stemmen til Proteus IV er godt gjennomført av Robert Vaughn). Alex håper maskinen blant annet kan bidra til å kurere leukemi som hans datter døde av. Proteus IV utvikler seg raskt og stiller kritiske spørsmål til oppgaver den får. Noe nekter den også å utføre. Den forlanger i tillegg en egen terminal, noe Alex nekter den. Alex hånler Proteus IV opp i trynet og Proteus IV stirrer olmt tilbake slik bare en skjerm kan. Dette skal få katastrofale følger, da det er en avslått terminal i hans hjem. Susan er i fella.

Kunne jeg bare lært meg sax på en kveld
Kunne jeg bare lært meg sax på en kveld

Filmen er både ubehagelig og skremmende. På de snart 40 årene som har gått siden filmen kom er det like aktuelt å snakke om hvor mye kontroll datateknologien skal få over våre liv. Ellers synes jeg at det er utrolig å se hva de fikk til av visuelle effekter på 70-tallet. For eksempel når Susan ser «inne i hodet» til Proteus IV, hva maskinen har sett i verdensrommet. Det meste av praktiske effekter er bra gjennomført og man føler virkelig at huset har et digitalt liv. Det må ha tatt lang tid å få til dette såpass bra. Er du glad i sci-fi og ikke har noe i mot 70-tallet bør du virkelig få med deg denne.


Bildekvalitet:

Transferen er nok ikke den beste, men det går greit så lenge det er nok lys i bildet.


Lyd:

Stereo AC3.


Ekstramateriale:

Kun trailer. Ville gjerne hatt mer. Skulle gjerne sett hvordan de gjorde par av de praktiske effektene.

Selv om filmen er i et ganske langsomt tempo til tider etter dagens standard synes jeg den fungerer godt. Julie Christie gjør en flott innsats som Susan Harris. Man føler virkelig med henne når hun blir trakassert av Proteus IV.


Karakter:

terning_fire

 

 

 

Legg igjen en kommentar