Skip to content
Attack of the Killer Kast
Attack of the Killer Kast

Norges største podcast om skrekkfilm, sci-fi og B-filmer

  • Hjem
  • Artikler
    • Anmeldelser
    • Nyheter
  • Podcast
    • Attack of the Killer Kast
    • Killer Kast After Hours
  • Premium
    • Bli Premium-medlem
  • Merchandise
  • Om oss
Attack of the Killer Kast
Attack of the Killer Kast

Norges største podcast om skrekkfilm, sci-fi og B-filmer

Basket Case 2 – Mer freaks og mindre spenningskurver

Pål Frostad, 8. februar 201522. februar 2015


Du trodde kanskje Duane døde etter å ha sett første film? Neida, han er tilbake i full vigør. Filmen begynner med at Duane blir brakt til sykehus sammen med sin monsterbror etter et stygt fall ut av et motellvindu. Han trosser smerter og brukne bein og rømmer fra sykehuset sammen med sin monsterbror. De blir tatt inn i varmen av noen som kjenner til forhistorien deres. Det viser seg også at andre er som er som monsterbruttern. Vi blir vitne til hva som skjer når monsteret møter sine likesinnede. Det blir også litt drama ut av at en grådig kvinnelig journalist forsøker å gjøre et scoop ut av å bringe freaks frem som en attraksjonssak…

Med den første filmen relativt friskt i minnet satte jeg meg ned for å igjen dukke ned i dette bissare kurvuniverset. Jeg likte den første filmen overraskende godt og jeg hadde en del forventninger til at denne andre filmen ville gi meg en god stund den også. Hadde dog hørt at den ikke var like grom som den første filmen. Etter å ha sett slutten på første film, var det også litt spennende å se hvordan regissør Frank Henenlotter ville ta dette videre. Det er rett og slett mange veier å gå. Men noe er sikkert og det er at monsteret er ute av kurven og vi har god kjennskap til det etter å ha sett første film.

Som de ofte gjør i oppfølgere, begynner også Bascet Case 2 med en liten oppfriskning av slutten på den første filmen. Allerede der synes jeg at filmen begynner å dra det i feil retning, da jeg liker bedre at oppfølgere bør stå mer på egne bein og fortelle en ny historie. Eller hva med å bare fortsette uten å oppsummere? Det er mange måter å fortsette en filmserie på. Heldigvis er ikke denne gjentakelsessekvensen lang.

Effektene er faktisk ikke så ille. Monsterets utseende er litt oppgradert siden første film. Jeg får innimellom litt vibber til Peter Jacksons tidligere filmer der alt er fokus på det tekniske utformingen av monstre. Alt ser bedre ut enn i første Basket Case-film, men her blir det liksom litt for mye av det gode. Man kan også få for mye freaks og det gjør man, idet man nesten går lei av dem. På loftet i ‘hovedhuset’ er det nemlig monsterfreakfest som får elefantmannen til å fremstå som en sann skjønnhet. En av dem, som er størst i kjeften, synger til og med opera.

Det er mye hummer og kanari i denne filmen. Musikken i åpningen er mystisk og fin og ligner på en måte litt på den man finner i MicroProses X-COM / UFO-spill. Vi får se rare drømmer med en monsterfamilie som babler over sengen til Duane. Det blir til og med tid til en scene med massevis av dukker. Allerede der begynner mine tanker å gli til BBC-serien Malstrøm. Dukker kan ofte være veldig skumle og det har vi sett mange ganger på film som eksempelvis i Child’s Play.

Hvem er Doctor Freak? Det skal du få svar på her. Ifølge mytene hjalp hun til med fødselen av en gutt med 11 armer. Og tillegg jobber hun for freakenes rettigheter. Måten freakene oppfører seg på er imidlertid ikke like passende. De oppfører seg som overspillende mentalt underlegne stykker av kjøtt og blod.

Skuespillet er noe som trekker kraftig ned i denne filmen. Selv om dette er lagt opp som en komedie så faller man litt ut av det hele når skuespillerne snakker så kunstig og oppfører seg som like overspillende og karikert som syreskadde barne-TV-onkler. Dette kan bli for mye for noen og en hver, men situasjonen er heldigvis langt fra så skrøpelig anlagt som eksempelvis Troll 2. ‘Teaterskuespillet’ kommer mest til sin rett under Annie Ross’ forsøk på å skape horror når hun maner freakene til kamp etterfulgt av ond latter.

Dette forsøker seg også som skrekkfilm, men jeg kan ikke si at den fungerer så godt til det. Det blir langt mindre blod enn første omgang. Monsterbroren har en mental kanal i hjernen til Duane, og dette elementet blir også utforsket litt i Basket Case 2. ‘What’s in the basket?’. Vi får også høre den klassiske replikken fra første film til vill jubel fra undertegnede, men den kommer så alt for sent. Da er det alt for kort tid igjen av filmen for å gjøre ting godt igjen.

Det jeg likte med den første filmen var at den klarte å overraske meg og at jeg ble med på historien hele veien. Horrorscenene var også ganske ‘nasty’ til tider. Oppfølgeren er nesten som reine barnefilmen i forhold. Det tar lengre tid før denne andre filmen kommer igang. Alt blir også fortalt litt mindre engasjerende. Filmen oppleves som en god del seigere enn den første. Man tar seg selv i å kikke litt på klokken innimellom, særlig i dramascenene som blir brukt som bindeledd. Det hele blir litt for omstendelig.

Jeg liker litt av det jeg får servert her, men dette blir liksom en helt annen film i et helt annet tempo. Tankene og temaet om å lage en freakshowfilm, fungerer tidvis, men det blir rett og slett for mye av det gode i lengden. Eksempelvis får man en scene der ørten freaks tar av seg masken sin. Dette fungerer på første maskefjerning, men i lengden blir det litt kjedelig å få repetert dette såpass mange ganger. Man ser jo uansett freaken som skjuler seg bak masken på forhånd. Det er dog noe tankegods i filmen. Det går i stor grad ut på å akseptere seg selv og sin fortid. Deretter bør man også gjøre livet surt for de som forsøker å sko seg på andres ulykke.

Noen ting er også litt ubegripelige som da en fotograf sniker seg inn på loftet og begynner å ta bilder av freakene, og han merker at de kommer nærmere og nærmere og han bare fortsetter å ta bilder. Vel har jeg hørt begrepet at man blir stiv av skrekk, men vanlig oppførsel ville være å komme seg unna mens man kunne eller til nød bli og ta opp kampen. Man synes heller ikke det er naturlig nok når den eldre freakshowbusinessmannen jubler over å få sjansen til å la seg kjøpe med lovnad om masse penger.

Ting begynner å topp seg i en scene der ‘monsterbruttern’ går løs på en grådig journalist omtrent en time ut i filmen. Da øyner man muligheten til at dette kan utvikle seg i ‘riktig’ retning, men det er ikke før i siste krampetrekning dette kommer virkelig til sin rett. Slutten er kanskje det beste med denne filmen. Der får vi også presentert den sykeste scenen der ‘monsterbruttern’ får snøret. Duane møter også kjærligheten, men får seg litt av en turnoff i sengen. Det er disse siste sluttminuttene som gjør at man virkelig begynner å våkne litt igjen og Frank Henenlotter viser at han er den syke fortelleren som vi nærmest elsket i første avsnitt.

Konklusjon
Det tar også over 50 minutter før filmen får sin første scene som involverer vold eller blod. Og da får man også se svært lite gore i denne scenen. Det er veldig lite som bygger opp god stemning i denne andre filmen i forhold til den første. I så måte fremstår denne oppfølgeren bare som en skygge av originalen. Filmen består av to tre gorescener, en masse freaks og noen ørsmå kurvscener. Det virker nesten som om noen har holdt Henenlotter litt i tøylene slik at dette kunne bli en litt mer allmenn film enn den første. Jeg ruller en svak treer på terningen og bare en vag anbefaling til deg som bare må ha mer av Duane og monsterbroren hans. Ser ingen grunner til hvorfor man skulle begynne rett på denne andre filmen uten å gå via den mye mer vellykkede første filmen.

Karakter:
terning_tre

Anmeldelser absurditeterBasket Casefreaksmonster

Innleggsnavigasjon

Previous post
Next post

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Du må være innlogget for å kunne kommentere.

Søk

Attack of the Killer Kast

Attack of the Killer Kast er Norges eneste uavhengige horror/sci-fi/kult podcast. På vår YouTube-kanal finner du filmomtaler, vlogger, intervjuer, live-sending og annet snacks for deg som elsker skrekk, sci-fi og kult-filmer.

Attack of the Killer Kast
Tiden går, Attack of the Killer Kast består! Tenk at det har blitt hele 200 episoder siden vi startet opp for over 11 år siden! Vi har sett mange filmer; mye bra og mye dårlig. Vi har vært mange steder og truffet mange fine folk. I denne episoden kjører vi en ekstra lang "sett siden sist"-spalte og vi mimrer litt tilbake på det som har vært.Med: Chris, Jørgen og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. SerigstadThumbnail: Kling AI og Chris-Erik Kristoffersen
For første gang dypper vi tåen i det som er Russ Meyers forunderlige verden når vi i denne episoden tar for oss kultklassikeren over alle kultklassikere: Faster, Pussycat! Kill! Kill!



Tre tøffe go-go-dansere med Varla (Tura Satana) i spissen prøver å svindle til seg formuen til en gammel mann i rullestol og hans to sønner, men det går ikke like lett som damene kanskje hadde sett for seg.



Med: Chris, Jørgen og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. Serigstad 
De av oss som samler på fysiske filmer har vel alltid noen filmer som vi har hatt stående i hylla i årevis uten at vi har sett de. Kanskje er du usikker på hvor den kom fra? Når kjøpte du den? 



For oss er Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death en av disse filmene. Vi blåste støv av Blu-Rayen, reiv av plasten og smalt den i spilleren. Er denne filmen verdt å hente frem fra glemselen eller er dette noe som ikke er verdt å bruke tiden på? Gjett hvem som har seks tomler (til sammen) og har svaret? Helt riktig, dine favorittgutter i din favorittpodcast!Med: Chris, Jørgen og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. Serigstad 
Da er jula her igjen og på tide at vi tar for oss en julefilm. Denne gangen er blod og gørr byttet ut med crazykomedie og slapstick når vi tar for oss klassikeren Christmas Vacation aka Hjelp, det er juleferie! med Chevy Chase i rollen som Clark Griswold som har et eneste ønske: Å skape en uforglemmelig jul for familien, noe han forsåvidt lykkes i.



Christmas Vacation er en film som mange har et varmt, nostalgisk forhold til, inkludert oss. Men er den fortsatt morsom og gir den oss fortsatt den samme, gode julestemningen?Med: Chris og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. Serigstad
Alle merke- og helligdager har en slasher-film eller to. Halloween, Friday the 13th, Valentine´s Day, Mother´s Day, April Fools Day. Listen er lang, men frem til i 2023 så hadde ikke den amerikanske høytiden thanksgiving noen egen slasher-film, om man ser bort i fra lavbudsjettfilmer som ThanksKilling og Amytiville Thanksgiving selvsagt.Eli Roth rettet opp i denne store feilen ved å lage en spillefilmversjon av den "fake" traileren som han laget til Quentin Tarantino og Robert Rodriguez´ Grindhouse. Så da er det store spørsmålet, vil Thanksgiving gå inn i skrekkfilmhistorien som en knakende god holiday-slasher eller er det en kalkun?Du vet hvem som har svaret!Med: Chris og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. Serigstad 
El Topo er selve kultfilmen over alle kultfilmer. Den har nærmest hatt legendestatus siden den debuterte som en såkalt "midnight movie" på The Elgin Theater på starten på 70-tallet. Frem til 2007 var det faktisk kun mulig å se filmen på kino på disse midnattsvisningene, i tillegg til bootleg-VHS´er og en sensurert japansk LaserDisc. Nå i nyere tid er den mer tilgjengelig (i hvertfall rent fysisk), men betyr det at litt av moroa er borte? Er El Topo en film som får deg til å revurdere hele eksistensen eller er det bare surrealisme for surrealismens del? Vi har kanskje ikke svaret, men vi har en mening i hvert fall!Med: Chris og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. Serigstad 
I 1999 kom en film som skulle ta opp arven etter filmer som Aliens og Terminator og skulle bli den neste store sci-fi action-franchisen, men slik ble det ikke. Filmen floppet og Jamie Lee Curtis kaller Virus for den verste filmen hun har vært med i. Men er den virkelig så ille? Og hva gikk galt?Med: Chris, Jørgen og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. Serigstad
I det tredje og siste kapittelet av vårt Hellraiser-eventyr så går vi gjennom de tre siste Hellraiser-filmene, Hellraiser: Revelations, Hellraiser Judgment og Hellraiser (2022). Er det noen lyspunkt å hente i disse filmene eller fortsetter vi ferden på vår nedadgående spiral av dritt?



Med: Chris, Jørgen og KurtVignett fremført av: Filmjunkiene v/Ivar Nikolai Fallet & Aleksander U. Serigstad
Det finnes vel knapt en franchise som har gått downhill raskere enn Hellraiser, men er virkelig oppfølgerne så dårlige?
Load More... Subscribe
©2025 Attack of the Killer Kast | WordPress Theme by SuperbThemes