22 bilde 3

Regi: Pål Aam og Eystein Hanssen – Utgivelse: Scanbox Entertainment (DVD) Sone 2

«22» er noe så sjeldent som en norsk slasher film, innspilt i løpet av 16 dager i 1999, med et budsjett på 100.000 Nkr. Den kom før «Fritt Vilt» og «Villmark», så «22» var en av de første, norske slasherne, selv om den ikke har oppnådd noe særlig til status.

En saksemorder herjer rundt Oslo, og dreper folk hver 22. dag måneden. Morderen begynner å terrorisere ungdommer i et bokollektiv. Ungdommene må da holde sammen og ta opp jaktene på han. Alt dette fører til en suppe av uforklarlige merkeligheter som er vanskelig å sette ord på.

Først av alt så er klimakset noe av det dårligste jeg har sett på en film. Det virker totalt urealistisk, og når det først skjer noe så blir det bare komisk og ingenting annet enn det. TV2 har også hatt en finger med i spillet, noe som merkes da noen av skuespillerne faktisk har vært programledere i TV2, og han som spiller morderen har vært akkurat det.

Vi får også se helt tilfeldige flashbacks, som kommer helt ut av det blå, og vi får ikke vite dette før litt uti filmen. Det skjer også mange veldig ufrivillige komiske ting som bare gjør det morsomt og teit. Plutselig så kommer det noen perverse tullinger og tuller med en av ungdommene, og da bestemmer de seg for å følge etter dem og banke dem, og hvor i alle dager kom det fra lissom. Med andre ord plottet er fullt av hull.

"Gaffateip gjør at du sover bedre"
«Gaffateip gjør at du sover bedre»

Skuespillet er blant annet en av mange ting å ta tak i, det er nesten som om noen av skuespillerne har blitt tatt rett ut ifra en dårlig såpe-opera fra 90-tallet, med en miks av google oversettelser. Det er til å le av rett og slett, så dårlig er det.

"Er det noen der"
«Er det noen der»

Drapene er faktisk ikke så verst, selvom de ser ganske så amatørmessige ut. Det er også litt kult at det i det hele tatt fantes en norsk skrekkfilm tilbake i 2001. DVD-utgaven skal også ha pluss for ekstramaterialet, der det blant annet serveres morsomme fakta om skuespillerne og om filmen.

Filmen får også pluss for en pen dame i en dusjscene i starten av filmen. Selv om filmen ikke er all verden, så synes jeg de skal ha cred for at de i det hele tatt har klart å få til en slasher film. Det er ikke verst, vi snakker 2001 her. 22 kommer til å bli viktig for norsk skrekk historie.

Filmen er ikke lett å få tak i men hvis du er heldig så får du tak i den i en bruktbutikk.

terning_to

Legg igjen en kommentar