schizoid_logo

Regi: David Paulsen – Utgiver: Scream Factory (Blu-ray)

Ikke alle slashere er sleazy B-filmer, med annenrangs skuespillere og suspekte regissører. «Schizoid» fra 1980 for eksempel, kan skilte med Klaus Kinski, Donna Wilkes, Christopher Lloyd og Richard Herd på rollelisten, noe som resulterer i en mere seriøs art-film.
Neida, dette er nok en sleazy B-film!

Filmen handler om Julie (Mariana Hill), en journalist med egen råd-spalte i avisen. Julie er nyskilt, og deltar ukentlig i en terapigruppe. Gruppens psykolog, spilt av Klaus Kinski, ligger med alle damene i gruppen, men er også forelsket i Julie. Ting tilspisser seg når Julie begynner og motta anonyme trusselbrev i posten, samtidig som damene i terapigruppa dukker opp myrdet….. en etter en.

Limsniffing satt i system!
Limsniffing satt i system!

«Schizoid» ble gitt ut av den famøse Cannon Group, et selskap som gjorde karriere av å lage billige Hollywood Blockbuster rip-offs. Og i 1980 var slasherbølgen i ferd med å ta av. «Schizoid» er nok ikke nødvendigvis et forsøk på å lage den neste «Halloween» eller «Friday the 13th». Nei, den har mye mere til felles med filmer som «Dressed To Kill» og «When a Stranger Calls». Den tilbyr både pupper og blod, så disse slasher-kjennetegnene er på plass. Men sånn helhetlig er dette mere en thriller enn en skrekkfilm. Den slekter også svakt på den italienske giallosjangeren, men det er nok naturlig da nevnte sjanger var en klar innflytelse på filmene den prøver å etterligne.

Hva slags spa er dette?!!
Hva slags spa er dette?!!

I typisk Cannon-film tradisjon syns jeg «Schizoid» også er en sånn «close-but-no-cigar»-affære. Det er ikke egentlig noe spesielt galt med den, men det er ikke dermed sagt at den er spesielt bra. Personlig syns jeg Klaus Kinski er en oppskrytt skuespiller, og nok en gang rusler han rundt med sitt triste duck-face uttrykk, og er kvalmende i det hans karakter smugtitter på sin egen tenåringsdatter på vei inn i dusjen! Man tror også veldig tidlig at man vet hvem morderen er. Men akkurat der syns jeg filmen leverer, for slutten er ganske overraskende.

Var det ikke min tur til å ligge øverst?
Var det ikke min tur til å ligge øverst?

«Schizoid» er nok den straighteste av filmene omtalt i slash-vember i år. Den er, som nevnt, ganske sleazy til tider, men filmens R-rating i USA skyldes nok maki-scenene mere enn volden. Man blir aldri skremt, og man bryr seg egentlig fint lite om karakterene.

Får akkurat plass i hanskerommet jo!
Får akkurat plass i hanskerommet jo!

Scream Factory har gitt ut «Schizoid», sammen med «X-Ray», i en blu-ray/DVD-combo. Kun et intervju med Donna Wilkes, samt en trailer er med som bonus. Scream Factory leverer en godkjent transfer, dog langt i fra en feilfri en. Men jeg syns det er en viss sjarm med litt spraking i lyden, og små skjønnhetsfeil i bildet. Slashere fra 1980 skal se ut sånn!

terning_tre

https://www.youtube.com/watch?v=uep7iYmz6fM

Legg igjen en kommentar