tetsuo-iron

Regi: Shinya Tsukamoto – Utgivelse: Third Window Films UK (DVD) Sone 2

Japansk Cyberpunk er en artig filmsjanger, og blant de mest kjente finner vi filmer som «Rubbers Lover», «Electric Dragon», og «964 Pinocchio». «Tetsuo» er også en av de artigste innen sjangeren. Shinya Tsukamoto er en av Japan`s mest spennende filmskapere, her har han laget en artig liten godbit om noe som ikke vanligvis er fysisk mulig.

Filmen åpner med at en fyr, som har en fetisj for å stikke skrapmetall i huden, går rundt på en søppeldynge og finner skrapmetall som han tar med hjem. Mannen skjærer et stort kutt i beinet og stikker en bolt inn der, og etter litt så har han mark som ligger å vasser i såret. Mannen løper avgårde og blir påkjørt av et tilfeldig par som kjører forbi. Handlingen fortsetter da en stund etter hendelsen og en vanlig A4 business mann sitter på en jernbanestasjon hvor en dame plutselig får metall som vokser på huden hennes. Hun jager han og masse rare, absurde og surrealistiske ting skjer. Mer skal jeg ikke røpe av denne cyberpunk godbiten.

"Kom igjen da! Bare et kyss"
«Kom igjen da! Bare et kyss?»

Tetsuo har på mange måter ingen konkret handling sånn generelt, det bare skjer masse absurde og surrealistiske ting som er vanskelig å sette ord på, men det er fortsatt underholdene å se på. Filmen er i svart-hvitt, noe som gjør den ganske særegen og kul. Tror ikke akkurat den hadde vært så kul i farger mener nå jeg da. Tsukamoto tok visst inspirasjon fra Anime filmen «Akira» som kom året før, ikke så veldig rart da en av hovedkarakterene heter det samme som filmen, og han går gjennom en viss body-horror prossess der også.  I «Tetsuo» får vi også se en mann med drillpenis, det er jo ikke noe man vanligvis får se i en film. Effektene er ikke noe annet enn godis for øynene, her skjer det de mest bisarre kroppsmutasjonene du kan tenke deg.

tetsuo123
«Mer metal en dette blir det ikke»

Filmen kan også beskrives som en rar miks av «Eraserhead» og «Terminator». Det kan til tider være litt vanskelig å henge med på hva som skjer i filmen, og det er mye som ikke har noen sammenheng sånn sett. Den er ikke for komplisert heller syntes jeg. Den skiller seg ganske ut i fra andre surrealistiske filmer jeg har sett, og den viser også  at Japan kan lage glimrende gode filmer, og dette er et av mange eksempler på det. Gi «Tetsuo» en sjanse, den er ikke for alle, spesielt ikke for de som er ute etter god handling, men for de som setter pris på litt surrealisme.

terning_fire

Legg igjen en kommentar