rollerball_cover
Regi: Norman Jewison – Utgivelse: Arrow (Blu-ray)

Mange science-fiction filmer, som forsøker å spå noe om en spesifikk fremtid, blir fort utdatert når virkeligheten innhenter dem, rett og slett fordi spådommene sjelden blir sanne. «Rollerball», fra 1975, er unntaket. Denne filmen blir, skremmende nok, mer og mer lik virkeligheten for hvert år. Det er derfor ikke rart at nettopp «Rollerball» har blitt en kult-klassiker.

I en ikke altfor fjern fremtid styres verden av et stort, multinasjonalt, kommersielt selskap. Krig, kriminalitet og fattigdom er utryddet, men et strengt, hierarkisk system blir opprettholdt, delvis med å supplere alle med dop, men også ved å styre folks intellekt og tanker. Verdensbefolkningen er mest opptatt av hva de blir prakket på via tv-skjermene. Mest populært er den ultravoldelige sporten, Rollerball, og Jonathan E., spilt av James Caan, er sportens aller største superstjerne. I 10 år har han vært den beste av de beste. Men i en verden hvor makten er opprettholdt ved å holde hele befolkningen underkuet, blir en superstjerne fort til en helt, noe selskapet ikke er fornøyd med i det hele tatt. Derfor blir det bestemt at Jonathan skal pensjonere seg selv, frivillig, i et portrett-intervju sendt i forbindelse med en av årets største kamper. James, derimot syns noe skurrer, og han begynner å sette spørsmålstegn ved hvorfor ting er som de er? Hvorfor ble han for eksempel fratatt sin kone, og gitt nye, kvinnelige partnere annen hvert år? Og hvorfor er informasjonen og bøkene man kan få tilgang til på biblioteket så mangelfull?

Well.... hello there!
Well…. hello there!

Men systemet kan ikke opprettholdes uten «samarbeid» fra den gemene hop, og hvis verdens største stjerne begynner å stille spørsmål, hvor mange andre vil følge etter? Selskapet bestemmer seg for å sette en stopper for dette. Men i er verden uten kriminalitet kan Jonathan ikke bare bli tatt av dage. Det er kun en plass det er lov å drepe, og det er på rollerball-banen. Regler blir gjort om, og det hele kulminerer i en grand finale hvor det kjempes med livet som innsats. Det er en kamp på liv og død, hvor det kun er 1 last-man-standing….

Du skal få smake knoke!
Du skal få smake knoke!

«Rollerball» kom altså ut i 1975, og var på mange måter en film forut for sin tid. Både aspektet med en nummen folkemasse, styrt av hva kommersielle krefter forer dem med via tv-skjermen, og en sport hvor det er markedskreftene som bestemmer hvem som er stjerne, og når, er elementer som blir bare mer og mer virkelige, og filmen er på mange måter mer aktuell i dag enn den var det året den kom ut. Filmen var faktisk forholdsvis voldelig for sin tid, i alle fall for en mainstream film, utgitt av MGM og United Artists. Sportsscenene er fulle av action og genuint spennende. Men det politiske aspektet av filmen er ikke like godt utført. Man får egentlig ikke så mye ut av Jonathans søken etter sannheten bak selskapets avgjørelser og styremåter. Han spiller rett og slett ikke veldig engasjert i disse scenene. Slutten nøster heller ikke nødvendigvis opp mange av trådene vi følger i løpet av filmens gang. Men som en futuristisk action-film leverer «Rollerball» i mengder.

Så går vi rundt om en...
Så går vi rundt om en…

Arrow har gitt ut denne kult-klassikeren på blu-ray. Som vanlig leverer de en flott restaurert utgave, med en makeløs transfer som bringer filmen inn i det moderne hjemme-kino miljøet. Heldigvis er ikke dette en over-polert utgave, og det er faktisk en del grain i mange av de mørke partiene. Men bildet er allikevel skarpt, og filmen ser fantastisk ut i 1080p. Lyden er det originale PCM 2.0 stereo sporet, men filmen har også et alternativt kommentatorspor. Som vanlig har Arrow proppet blu-ray utgivelsen full av ekstramateriell, som en ny making-of, 3 nye featurettes, den originale EPKen fra innspillingen av filmen, samt TV-spots og trailere. Filmen kommer også med reverserbart cover, og en booklet. Dette betyr mange timer med underholdning, og et nytt møte med filmen “Rollerball”.

terning_fire

Legg igjen en kommentar