Evil Speak Cover
Regi: Eric Weston – Utgivelse: Shout Factory (Blu-ray)

Husker du tilbake til 1981 hvor det meste fortsatt var «nytt»? Dette nye tiåret skulle popularisere en rekke ting som fikk sin spede begynnelse på 70-tallet, som for eksempel datamaskiner til hjemmebruk, slasher filmer og okkultisme. Nåvel, sistnevnte faktor er vel et noget eldre fenomen,  men det er ikke til å stikke under et pentagram at den hardere rocken fra 70-tallet var med på og dra med en helt ny generasjon inn i Satans mystiske verden. «Så hvorfor da ikke kombinere flere av disse faktorer?», tenkte nok noen glupe hoder rundt 1980, «det jo bare bli en kassasuksess!» Dermed så «Evilspeak» dagens lys.

«Evilspeak» handler om kadett Stanley Coopersmith (Clint Howard), militærskolens hakkekylling nummer 1. Stanley er god på skolen, dog ikke fullt så god på fotballbanen. Men siden skolen har en alle-skal-med-policy, må de la Stanley slippe til på banen, noe som igjen stadig resulterer i skoleteamets tap. Dette faller ikke i god jord hos skolens sportsidioter, noe de lar gå utover Cooperdick, som de ynder å kalle ham. Selv skolens lærere og ledere lar seg ergre over Stanleys gjentatte flauser, og gir han en oppgave for å prøve og rydde ham litt av veien. Han blir satt til å rydde og rengjøre kjelleren i skolens kapell, en mørk og fuktig plass kun skolens halv-psykopatiske vaktmester gidder å oppholde seg.

Her snubler Stanley over et hemmelig rom, fylt med okkulte symboler og relikvier. Stanley lar seg fascinere av en bok, og tar med seg en datamaskin for å oversette den. Boken viser seg å ha tilhørt en Father Esteban, og er en blanding av dagbok og lærebok i okkultisme. Rommet ble i sin tid brukt av Esteban, og hans disipler, til heller ukirkelige aktiviteter. De ble landsforvist fra Spania etter å ha utført Sataniske ritualer, med bl.a. halshugging av en jomfru. Coopersmith bestemmer seg for å bruke sin nye innsikt i sort magi til å hevne seg på alle de som har mobbet ham. Problemet er bare å skaffe alle ingrediensene som skal til for å utføre det computeren ber ham om. Det hele skal vise seg å være Father Esteban selv som gjør sitt beste for å komme tilbake og tilintetgjøre de som i sin tid forviste han ned.

Hjøøølp!
Hjøøølp!

Resultatet er en salig suppe hvor Stanley snubler rundt og ikke helt skjønner hva han driver med. Datamaskinen blir stadig mer aggressiv, og når mobberne finner det hemmelige rommet, er helvete løst. En etter en blir de tatt av dage, den ene mere bestialsk en den andre. Vi snakker grise-stampede, mere halshugging og en besatt Stanley som svever rundt i rommet mens ansiktet hans stadig ligner mer og mer på Esteban.

Stanley finner seg ikke i å bli mobbet lengre

 

Filmen høres på papiret mere spennende ut en den er. Effektene er til tider håpløse (halshuggingen i åpningsscenen er for eksempel helt latterlig), og manuset har så store hull at jeg fryktet de nevnte grisene skulle falle i gjennom de. Vi får for eksempel aldri vite hvorfor Esteban hadde et hemmelig rom i kjelleren på en Amerikansk militærskole. Ei heller hvordan en okkult prest fra 1700-tallet kan bruke en PC til å komme tilbake i live igjen. Og hvordan får Stanley i det hele tatt brukt denne PC’en i et rom som ingen har vært i på 200-år? Det skal jo i prinsippet ikke være strøm der?

- Nøff, nøff!
– Nøff, nøff!

Nei, det er nok kun én grunn til at «Evilspeak» fortsatt er i folks bevissthet (foruten at det etter sigende skal ha vært sjefssatanist Anton LaVey’s favorittfilm), og at Shout Factory har giddet å gi den ut på blu-ray; filmen havnet nemlig i sin tid på den beryktede «Video Nasties» lista i Storbritannia! Det er mang en tittel som har fått et ufortjent rykte på grunn av denne lista, og «Evilspeak» er utvilsomt en av de. Men der filmer som f.eks. Dario Argento’s «Tenebrae» og «Inferno» hadde fortjent så mye mer en et stempel som «Video Nasties», hadde «Evilspeak» i motsatt ende kanskje fortjent å bli glemt. For det hadde den mest sannsynlig blitt. Men nå er den altså blitt en kultklassiker, og finner stadig nye fans.

Her hjelper det nok ikke med IBUX...
Her hjelper det nok ikke med IBUX…

Shout Factory leverer selvfølgelig varene, og «Evilspeak» ser helt fantastisk ut på blu-ray. Det er bittesmå skjønnhetsfeil her og der, så printen er ikke 100% feilfri, men dette tilfører jo bare mer sjarm og autentisitet til en 80-tallsfilm, og ødelegger overhode ikke filmopplevelsen. Utgaven inneholder også lengre intervjuer med flere av de involverte i filmen, bl.a. effektmakere og skuespillere. «Evilspeak» er på ikke noen måte en essensiell film. Men er du glad i 80-tallet og okkultisme, og atpåtil har satt deg som mål å få med deg alle filmene på «Video Nasties»-lista, så er i alle fall Shout Factory’s blu-ray utgivelse den beste måten å få med seg makkverket.

Karakter:
terning_to

 

Legg igjen en kommentar