jack-the-ripper-kinski-poster
Regi: Jess Franco – Utgivelse: Another World Entertainment (DVD)

En av verdenshistoriens mest omtalte mordgåter, gjenfortalt av en av filmhistoriens mest omdiskuterte regissører; vi tar for oss Jess Franco’s «Jack The Ripper», fra 1976!

Jess Franco har blitt et slags synonym for sexploitationsjangeren, og trashfilmer generelt. Stort sett det meste mannen kreerte var lugubert og uglesett, men allikevel forholdsvis godt mottatt av fans over hele verden. Den spanskfødte kultregissøren opererte over mesteparten av det kontinentale Europa, og lagde filmer der han fant penger nok til å gjøre det. På 70-tallet slo han seg sammen med den sveitsiske produsenten, Erwin C. Dietrich, som drev Ascot Elite Entertainment. Sammen leverte de titler som «Barbed Wire Dolls», «Ilsa – The Wicked Warden» og «Love Camp». Stuerene filmer som selvfølgelig slet med både sensur og generell anerkjennelse.

I 1976 fikk Franco for seg at han ville lage film om seriemorderen Jack the Ripper. Dietrich var mindre begeistret, blant annet for at det ville bety å reise til London for å filme, noe de økonomisk sett ikke hadde råd til. Men Jess visste råd; de kunne filme hele greia i Zürich! Som sagt, så gjort… og ikke nok med det, Jess fikk med seg selveste Klaus Kinski til å portrettere den schizofrene morderdoktoren!

Hersens man-purse trend!
Hersens man-purse trend!

Resultatet ble en ganske annerledes film for Franco. Mannens sans for sexploitation er selvfølgelig tilstede, men ulik de fleste av hans filmer, så er det forholdsvis lite av det, og det hele fremstår som et hederlig forsøk på kreere en mer seriøs film. Dette er ikke en faktabasert gjenfortelling av Jack the Ripper-gåten, men Jess’ egen diktning rundt myten. Den har blant annet en slutt som kanskje vil overraske de fleste. Filmen har, sett med dagens øyne, ganske lite «gore», men faktum er at da den ble kom i 1976, ble den sensurert i mange land.

I only have eye for U
I only have eye for U

Personlig syns jeg filmen var ganske tam, og til tider dørgende kjedelig. Klaus Kinski gjør, som alltid, en intens rolletolkning. Men selv han ser ut til, i enkelte scener, å lure på hva i granskogen han gjør i denne filmen! Franco har virkelig gjort sitt beste i å skape en mørk og stilfull stemning. Men det hjelper lite når skuespillet er platt, og storyen egentlig ganske tåpelig. Og, nei, Zürich ligner ikke mye på London! Dessverre er kun det engelsk-dubbete lydsporet tilgjengelig på denne dvd’en, og det er til tider slitsomt å se hvordan de har lagt til tåpelig dialog for at den skal passe til de tysk-pratende skuespillerne. Selv den norske tekstingen er til tider hårreisende dårlig her.

"Fancy a blowjob?"
«Fancy a blowjob?»

Another World Entertainment har gitt ut den restaurerte utgaven av «Jack The Ripper». Her er det gjort en formidabel jobb, og filmen ser helt fantastisk ut. DVD’en leverer også en slettet scene, en mini-dokumentar, samt en featurette om restaureringsjobben som er utført her. Intervjuer med produsent Erwin C. Dietrich og skuespiller Andreas Mannkopff er også tatt med. Alt dette er nesten mer interessant enn selve filmen!

Er du Franco-fil, så er nok dette en must-have i samlingen. For meg ble dette dessverre en skuffelse.

terning_to

https://www.youtube.com/watch?v=zndxsZtb7Vc

Legg igjen en kommentar