Regi: John Carl Buechler – Utgivelse: Norsk utgave, DVD Sone 2
En grufull morder er begravet men ikke død. En dødelig forbannelse hviler over Crystal Lake. Det er Jason Voorhees’ forbannelse. Legenden sier at han døde ung, men han vender tilbake gang etter gang. Få har sett ham og overlevd. Enkelte har til og med prøvd å stanse ham, men ingen har klart det. Folket glemmer at han venter der nede i dypet på den vesle innsjøen.

Åpningsscenen er viktig i slike filmer og her får vi se Crystal Lake ‘by night’. Det er ikke akkurat gromstemning i huset ved den vesle innsjøen. Den unge jenta Tina opplever at hennes forfyllede far banker mor på selveste fredag den 13. Tina løper avgårde ned til vannet og drar ut i en liten robåt for å få fred. Faren løper etter. Da viser Tina at hun telekenetiske evner og får bryggen som faren står på til å briste så faren drukner i dypet. Nå er det gått en stund siden faren døde. Tina er også tilbake ved Crystal Lake der Doktor Crews skal forsøke å behandle Tina.

Sirkelsag på lanse er fett!

Doktor Crews sier han bare er opptatt etter å behandle Tina for skylden hun har for farens død. Er dette virkelig sant? Eller er han mer opptatt av å forske på Tinas telekenetiske evner? Hun er i alle fall bedre til dem når hun er på plass i barndomshjemmet. Det er ikke mye å avsløre at legen har en skjult agenda og fremstår som veldig ond. Derfor vil vi helst at han skal drepes hele veien.

Her er Tina!

I nabohuset bor en del ungdommer på samme alder som Tina. De fester og noen hygger seg litt ekstra med hverandre som ungdommer pleier å gjøre både med og uten alkohol. De nakne damene er tilbake, men det vises ikke mye likevel, men et og et halvt brystparti kommer til syne. Ungdommene er ikke sikker på hvem de har med å gjøre, men det som er sikkert er at de dør som fluer i filmen. En etter en…

Ikke bare lett å bo i telt…

Litt skuffet over at ikke en morder står for det første killet i filmen. Åpningscenen har aldri vært mindre dramatisk. Men rundt 15 minutter inn i filmen begynner ting å skje. Da vekker Tina Jason til live ved en tilfeldighet. Jason beveger seg raskt mot skogen. Allerede fire minutter senere får han sitt første ‘kill’, og da er enda en gang marerittet et faktum i den vesle bygda.

Jason er råtten

Jason drar frem macheten, han bruker til og med et telt som måte til å banke folk til døde og bruker en partyfløyte til å stappe inn i skallen på en uheldig ung kvinne. Den gamle drapsringreven prøver også ut nyere og lengre våpen som en sag på en lanse og kniv på lanse. Også den gode gamle øksen blir brukt som drapsvåpen for å variere. Hans utseende likte jeg bedre i forrige film, men dette råtne fjeset hans er absolutt innenfor også for skrekkfantaster.

Legger du an på dama mi?

Jeg føler intensiteten og drivet i denne Fredag den 13-filmen kunne vært høyere. Litt snodig er det at Jason bare lunter rolig avgårde imens man ser hans offer løpe for harde livet. Og Jason tar også lett igjen sine offere på samme måten som de saktegående fryktfulle fra de gamle Zombiefilmene. Jason klarer virkelig å snike seg innpå sine offere. Da hjelper å bevege seg veldig sakte. Han gjør ikke forskjell på folk og dreper de han kommer over. Hele veien går Jason med en kjetting rundt halsen.

Lurer på hva som skjer med dem etterpå?

Det er ikke noe særlig overraskelsesmoment hvem som blir igjen til slutt. Han møter mest motstand fra Tina som forsøker en mengde triks i ermet for å stoppe Jason. Hun prøver alt fra å drukne ham, veve ham inn i et tre og sette strøm på ham og kaste større gjenstander på ham, henge ham og masse mer. Til nå er hun uten tvil Jasons hardeste nøtt. Mot slutten kommer filmen seg en del. Der blir kampen mellom Jason og Tina mest intens. Vi får også se en ny versjon av hvordan Jason ser ut under masken. Sluttscenen er også passende for en Jason-oppfølger. Filmen forsøker seg også på flere nye momenter enn de andre filmene, men hele veien gjenkjenner man at man befinner seg i en Fredag den 13-film. Alt i alt er dette en dugenes oppfølger som gir deg mye av det Jason-fansen vil ha.

Karakter
terning_tre

Om du likte omtalen kan du også få med deg podcasten om Friday the 13th-filmene her.

Legg igjen en kommentar