Regi: Rob Hedden – Utgivelse: Norsk utgave, DVD Sone 2
Filmen åpner langt fra Crystal Lake i storbyen New York City. Der får vi se noen pønkete ungdommer som tenner seg en røyk på gaten. Rotter lever i tønner i gatene og gutta i gaten setter seg et skudd i en mørk bakgate. Et helt annet sted legger en luksusbåt til i Crystal Lake der mange unge har måttet bøte med livet for Jason og kompani. Ombord koser et ungdomspar seg. Den unge mannen ankrer opp båten slik at ankeret treffer en strømledning. Like etter forteller han historien til kjæresten om Jason druknet i nettopp denne innsjøen 30 år tidligere og kom tilbake for å hevne alt med å drepe alle som kom innenfor hans territorium.

Ankeret spretter hull på ledningen som kortslutter i vannet slik at Jason kropp vekkes til live med strømmen som frigis. Jason koster av seg restene av bryggen som han lå begravet under og drar til overflaten. Båten er det første han ser og han kommer ombord. Gutten forsøker å skremme jenta si med hockeymasken og en falsk kniv. Imens de hopper til køys finner Jason masken og da er han for alvor klar for nye oppdrag. Bare noen minutter senere får Jason sitt første ‘kill’ og filmen er igang.

Ut på båttur, aldri sur!

Deretter hopper vi til Rennie som får en gave av sin lærer på en kai i nærheten. Det er en penn som selveste Stephen King skal ha brukt. Rennie skal på tur med skipet Lazarus Panama som skal til New York. Like før ankommer båten med Jason ombord ankommer en kaien. Jason kommer seg med båten til New York i siste sekund. Dette er Jasons første ferie på lenge. Han pleier ikke å forlate stedet rundt Crystal Lake, og nå har han tatt steget fult ut og dratt på båttur.

She’s rock!

På Lazarus Panama møter vi en rekke folk som skal på tur til New York. Tradisjon tro blir det mye ungdommer blant dem. De lever forskjellige liv med forskjellige drømmer. Noen er mer tradisjonelle, noen vil bare komme seg litt bort, noen drømmer om å bli rockestjerne, imens andre igjen vil bli profesjonell bokser. En jente er den store bitchen og går svært langt for å lure folk opp i stry. Faktisk så langt at hun hopper til køys med sin gamle lærer, imens en medelev filmer seansen. Og så har vi Jason da som bare drømmer om å møte nye mennesker som han kan slashe.

Rennie får seg en luftetur

Det er rart å få en Fredag den 13-film som skifter så totalt beite som dette. For noen vil nok dette bryte litt med det vi har lært fra de andre filmene, men om man klarer å glemme helt at alt skal henge på greip og bare ser på dette som en ny slasherfilm, er ikke dette så galt. Jeg registrerer også at det er en del referanser til de andre filmene også som advarselen om at alle kommer til å dø fra en ny herre. Det blir også litt naken hud og mange varierte drap. Rennie ser også syner innimellom. Disse scenene er gjort i typisk skrekkfilmånd, nesten som spøkelser som hjemsøker folk.

Jason prøver seg på kill gjennom vinduet

Man må selvsagt svelge en del søkte ting som at Jason kommer til New York. Men når han først gjør det så får vi en del moro og underholdning med ham. Det første som møter ham er en reklameplakat for Eastern Hockey League med den karakteristiske hockeymasken til Jason på. Da får Jason et salig øyeblikk før han fortsetter sitt oppdrag. Det blir også andre øyeblikk som man ler litt eller gliser bredt av det Jason opplever på sin vei.

Den store boksekampen…

Slasherdrap skal være varierte og det er de i denne Fredag den 13-oppfølgeren også. Her bruker Jason alt han finner på sin vei. Det blir alt fra fiskeharpuner, spielglass, sine bare hender, en elektrisk gitar, en sprøyte og selvsagt også en øks. Jeg må si jeg liker best Jason mot slutten når han får mer alburom på landjorden i New York. Der får vi til og med se Jason i boksekamp der han forsvarer seg på samme måten som Rocky Balboa, han bruker hodet som guard, og til slutt viser han at han også kan slå fra seg han også.

Vart dykk skremt no?

Konklusjon
Jeg må si denne filmen, om man ser bort fra litt skurr, leverer varene sine. Dette er nok litt unna det de aller beste slasherfilmene, men dette er en bra severdig film om man liker sjangeren. Trodde dette kom til å bli superteit, men denne filmen overrasket meg faktisk litt. Rollefigurene fungerer også greit i filmen uten at jeg irriterer meg over syk overspilling som i noen av de andre filmene. Føler også at man får greie doser med nye steder underveis. Heldigvis holdes handlingen lenge nok på hvert sted til at man ikke går lei.

Det føles kult å se Jason i storbyen til en forveksling. Dette gir også uante muligheter for nye dødsmarker for Jason. Det eneste rare er hvordan Jason prioriterer når han er i storbyen. Hvorfor velger han å drepe noen, imens han går forbi andre? Dette får vi ikke et entydig svar på, men tiden med Jason er et ‘ferieminne’ for livet for gjengen vi følger. Filmen skal også ha for at den er bra spennende mot slutten. Det er heller ikke helt gitt hvordan Jason vil ende sitt ferieopphold i New York. Men når enden kommer, føler man at filmen gjør det på en ganske okei måte.

Karakter
terning_tre

Om du likte omtalen kan du også få med deg podcasten om Friday the 13th-filmene her.

Legg igjen en kommentar