blood_and_black_lace_cover

Regi: Mario Bava – Utgivelse: Arrow (Blu-ray)

«Blood and Black Lace» er en milepæl i filmhistorien, ikke nødvendigvis fordi den var den første, men fordi den var den aller mest toneangivende filmen i giallo-sjangeren. Nå har Arrow restaurert den, og gitt den ut på Blu-ray.

Giallo betyr gul, og sjangeren fikk navnet sitt fra detektiv-romaner fra 30-tallet og oppover, hvor coverene på denne typen kiosklitteratur var nettopp gule. Giallofilmene handler også om detektiver og mordmysterier, men med en mye større vekt på nettopp mordene. Og det var dette som Mario Bava lagde blueprinten til med «Blood and Black Lace» i 1964. Originaltittelen på italiensk er «Sei donne per l’assassino», som betyr Seks Kvinner for Morderen.

Hallo? Jeg skulle bestilt noe pasta?
Hallo? Jeg skulle bestilt noe pasta?

Handlingen i filmen er lagt til et fashion house, hvor en av modellene blir brutalt drept. Kvinnens dagbok blir funnet, og det viser seg raskt at den inneholder informasjon som flere av de andre modellene, og deres menn/elskere, ikke vil at skal se dagens lys. Skandaler blir avslørt, og modellfirmaet er i oppløsning. Politiet gjør sitt beste for å nøste opp mordsaken, mens flere og flere modeller blir oppsøkt av den maskerte morderen.

Næmmen, ligger dere her og slenger?
Næmmen, ligger dere her og slenger?

«Blood and Black Lace» inneholder alle ingrediensene vi i dag forbinder med giallo-sjangeren. Vi har en maskert, hanskekledd morder, som utfører bestialske drap på vakre kvinner. Vi har en politiinspektør som prøver å løse mordgåtene. Vi har eksperimentell kamerabruk, og fargesprakende lyssetting, noe Bava virkelig var en mester på. Det er veldig lett å se hvor innflytelsesrik denne filmen virkelig er, og Dario Argentos filmer, for eksempel, hadde nok sett ganske annerledes ut hvis ikke det hadde vært for Bavas verk. «Blood and Black Lace», som så mange andre giallos, er filmkunst hvor det estetiske ofte er viktigere enn fortellingen.

Oooops, glemte ob'n!
Oooops, glemte ob’n!

Og takket være Arrows restaurering av filmen, ser den absolutt helt fantastisk ut på Blu-ray! Filmen har fått en helt ny 2K transfer, og hvert eneste bilde har gjennomgått nøye «flikking og pussing». Det er er fryd å se de fargesprakende scenene formelig «eksplodere» på skjermen. Lyden har også blitt restaurert, og du kan velge mellom både det originale italienske, og det engelske, lydsporene. Blu-ray-utgaven er også spekket med ekstramateriell, bl.a. intevjuer med Lamberto Bava og Dario Argento, samt features om giallo-sjangeren. Vi får også servert den moderne, tyske giallo-kortfilmen, «Yellow».

«Blood and Black Lace» er et must i samlingen til enhver giallo-elsker, og Arrows utgave er vel verdt en investering.

terning_fire

1 Reply to “Blood and Black Lace (1964)”

Legg igjen en kommentar