Regi: Chuck Russell

I denne filmen følger vi noen psykiatriske pasienter som opplever at Boogeymannen dukker opp i deres drømmer og dreper dem. Det gjør at de hver natt gruer seg veldig til å sove. Ingen tror dem selvsagt, helt til en gammel kjenning dukker opp. Hun heter Nancy og har overlevd Freddy Kruegers mareritt fra før. Og som tittelen antyder så blir Nacys oppgave å skape drømmekrigere ut av pasientene slik at de kan gjøre det av med Freddy Krueger en gang for alle. De må jobbe sammen som et team for å kjempe mot deres verste mareritt…

I åpningscenen får vi se noen lage et skummelt papirhus av gamle aviser og lim. Det er en ung tenåringsjente som leker seg mens hun hører på ‘Into the fire’ på full guffe mens hun drikker Coca Cola. Jenta blir så bedt å dolme seg av sin mor og legger seg til å sove. Når hun faller inn i søvn, blir hun del av en rar drøm i en virkelig kopi av huset hun lagde. Hun følger etter et lite barn på trehjulssykkel inn i huset. Nede i kjelleren sier barnet at Freddy er hjemme. Det får tenåringsjenta til å løpe, og snart kommer Freddy etter.

Åpner passe bra
Denne åpningen starter forskjellig fra de andre åpningene, men denne har litt av den samme ‘fealingen’ til åpningscenen i den første ‘Nightmare on Elm Street’-filmen. Også her jages en jente inn i en mørk gang, men når hun ender opp i et rom med mange hengte barn, blir det for mye for henne og hun våkner opp. Hun går ut på badet og der griper vasken etter henne og Freddy Krueger dukker opp i speilet med sin vanlige skumle, sadistiske og hånlige latter. Og så begynner Freddy å få vasken til å kutte pulsåren hennes. Dette er meget spookey og er blant det mest skremmende vi har fått servert i ‘Nightmare on Elm Street’-universet til nå.

Ikke frivillig innlagt…
Og når noen kutter pulsåren sin på badet hjemme, så bærer det selvsagt rett på en psykiatrisk klinikk. Der behandler de som forsøker å ta selvmord. Det er nok ikke lett å være i en slik situasjon som dette. Jeg mener det må være skummelt å ikke ha kontroll over eget liv. Det å være et sted der personalet bare vil dope deg ned om du har det vondt, og med Freddy Krueger som sparringspartner inn i drømmene er det ingen heldig kombinasjon.

Institusjonen der Freddy regjerer om natten
Skrekkfilmer ser ut til å like psykiatriske pasienter. Det er noe ved dem som gjør slike personer ekstra sårbar, og folk flest har jo også et veldig stereotypisk bilde av mentalpasienter. I dag er ting på vei mot det mer normale der ting er mye mer normalisert. Å få Freddy Krueger til å terrorisere en psykiatrisk klinikk, er dog en passe skremmende affære. Mange kan nok få traumer av langt mindre.

Horrorkamelonen
Dette er mørkt og skittent. Effektene er svært solide og enkelte scener er direkte ekle å se. Det blir selvsagt ingenting mot Saw-filmenes torturporno, men dette er mer skikkelig skrekk slik man ønsker seg at det skal være. Her blir det skrekkfulle sorte ormer med Freddy-hode som forsøker å sluke sine offre mens de hyler og skriker. Filmen skaper flere skremmende bilder der gjenstander rundt pasientne kommer til live på en meget forstyrrende måte. Freddy Krueger er med andre ord litt av en skrekk-kamelon i denne filmen.

Dette er ikke drømmemannen for den jevne kvinne
Denne filmen gir ‘The Man in my Dreams’ et nytt perspektiv. Det er selvsagt Freddy Krueger det er snakk om og ikke noen form for kjæreste. Og ingen vil vel drømme om det skrekkfull beistet av en sadist. Noen av pasientene sover på skift og vekker hverandre om Freddy banker på i drømmen deres. Andre igjen forsøker andre metoder som å synge “Ain’t gonna dream no more” hele natten.

Tilbake til røttene igjen
Etter den første svake oppfølgerfilmen, har man valgt å gå mer tilbake til røttene igjen. Jeg må si at det man får servert her er en helt annen klasse enn “Freddy’s Revenge” som stinket balle til tider. For å forsøke å sikre sukessen har man tilført bra med skrekkelementer. Det går ikke lang tid mellom hver scene som er reinspikka horror. I tillegg har man med Nancy som var en av de få som overlevde den første filmen. Hun vet hva pasientene går igjennom. Men når pasientene begynner å dø, er det ikke så mye rom for å eksperimentere på den måten som kreves for å få bukt med Freddy.

Særegen slasher
Freddy Krueger er et veldig spesielt slashermonster. Som mange andre av de store klassiske slashermonstrene er han nærmest udødelig. Og det at Freddy dreper folk i drømmene sine føles svært nasty. De andre slashermorderne dreper sine ofre mens de er med sine fulle fem og jager dem rundt. Det at Freddy dreper i drømme, gjør at man får veldig mange absurde og marerittaktige mordsekvenser. Dette er med andre ord slashermordkreativitet på sitt bedre. Det heller kanskje mer mot Hellraiser som kom samme år.

Tilfredsstillende regi
Regien er ved Chuck Russell og han gjør med denne filmen en solid innsats i sin debutfilm. Denne filmen var som en døråpner for ham til å jobbe med de virkelig store stjernene som Jim Carrey i ‘The Mask’ og Arnold Schwarzenegger i Eraser. I ‘A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors’ har Chuck kjente skuespillere som Patricia Arquette (True Romance, Lost Highway og Human Nature) og Laurence Fishburne (Morpheus fra Matrix) å jobbe med.

Konklusjon
Med denne filmen begynner man igjen å få troen på at marerittene på Elm Street har noe for seg. Konseptet og manuset for filmen er faktisk ganske fiffig. Jeg liker hva man har gjort med denne filmen og som oppfølger er den jammen meg ikke verst. Dette har bra driv hele veien. Jeg må si at denne tredje filmen virkelig overrasket meg positivt. Filmen er også mer voldsom enn sine forgjengere og man liker skikkelig skrekk er dette en film man bør se. Jeg liker også fantasyelementet som rollefigurene bringer inn i filmen. Denne filmen har med andre ord veldig mye av det man ser etter i en god skrekkfilm, men det mangler det siste lille ekstra for å få filmen til å virkelig skulle løftes opp blant de store horrorklassikerne. Filmen blir også kanskje noe sær for folk flest som ikke har like mye sansen for mørk og voldsom skrekkunderholdning.

Karakter:
terning_fire

Legg igjen en kommentar