Skyline [2010]

Sci-fi med forklaringsproblemer

Etter en lang natt med festing våkner noen venner av at spøkelsesaktig lysskinn som stråler inn gjennom vinduet. Lyset trekker til seg mennesker før de forsvinner i tomme luften, og det blir snart klart at en utenomjordisk kraft holder på å tilintetgjøre hele menneskeheten. Nå må en gruppe overlevere kjempe for sine liv samtidig som verden faller sammen rundt dem.

Jeg er i utgangspunktet veldig imøtekommende til all sci-fi, og særlig det som har gått på kino. Derimot hadde jeg hørt mye dritt om Skyline på forhånd, men var den virkelig så dårlig som kritikkene sier? Er det mulig at en kinofilm kan være så dårlig? Jeg måtte se for mine egne øyne om jeg kunne finne noe gull i denne tilsynelatende effekttunge sci-fi-filmen fra 2010.

Filmen pumpes i gang med at blå lysende objekter i hopetall farer ned fra himmelen og ned i storbyens gater. Vi følger dramaet fra en hotellleilighet i storbyen. Lyset som lander i gaten gjør at mennesker blir paralysert og forsvinner. Det hele virker litt småmystisk. Hva er det som skjer? Er det romvesen som er på ferde? Etter introduksjonen roes filmen kraftig ned. Vi blir med på noen venner som er ute å reiser og bor på et hotell i en storby.

Jeg merker raskt at denne filmen ikke er så engasjerende. Den forsøker å fremstå som en slags Cloverfield-inspirert film stemningsmessig i begynnelsen. Jeg tenker på den lette partystemningen og fenomenet som plutselig inntreffer. Litt rart at vi får se på nytt åpningscenen bare fra et annet ståsted. Dette føltes helt unødvendig å få dette to ganger med så kort intervall. Og hva er den store monsteret de skimter nede i byen. Det blir også litt krig alla Independence Day (1996) etterhvert og tentakler legendene dem vi fikk i Klodenes kamp (2005).

Det er slik at alt som kan gå galt gjør det. Det begynner med at en mann vil sjekke ut lyset etter at han har sett at andre har dødd av det samme. Våre helter klarer til og med å låse seg ute på hotelltaket når de skal ut å kikke på hva som er galt. Allerede der lukter man at mange nok vil rive seg litt i håret over deres dumhet. I en annen scene ofrer en gammel mann livet fordi han på død og liv skal følge etter hunden til et romvesen som han vet vil ta livet av ham.

Filmen sliter litt med forklaringsproblemer. Hvor kommer disse romvesnene fra? Hvorfor kommer de til jorden? Hvorfor vet ingen om dem før de allerede er på jorden? Hva skjer med de som blir utsatt for lyset bare litt? Man ser at blodårene sveller litt opp, hva betyr det? Hvorfor forteller ikke folk til gruppen hva de observerer på egen kropp av unormale blodåreutredelser? Hvorfor vil noen av våre venner absolutt ut av den trygge bygningen?

Dette er virkelig en intetsigende dramafilm. Hvor forsøker den så hardt å kjøre på med drama mellom slagene? Dette er virkelig ikke en slik film. Hvorfor er det så kjedelig mellom pausene i angrepene? Filmen har absolutt null dybde. Våre venner er aldri interessante å følge. Det er litt rart at disse som ser ut som litt under middels smarte skal være noen av de få som klarer seg gjennom filmen. Jeg ble aldri særlig knyttet til rollefigurene vi følger i filmen, var mer spent på romvesnene og hvordan de så ut. Det var romvesennyskjerrigheten som tok meg gjennom filmen.

For min del føltes sluttminuttene som de mest interessante. De minnet mest om dataspillet Half Life. Og selv om det slutten var litt snål, var det der vi fikk mest info om romvesnene i hele filmen. Resten kunne man nesten skippet litt av fordi det ikke var så mye poeng med resten av filmen da. Men alt i alt føler jeg denne filmen ikke gav meg noe særlig. Selv ikke sci-fi-elskeren i meg klarte helt å omfavne dette. Ikke var romvesenene noe tøffe heller. De føles alt for generiske. Synes også romvesnene skulle vært mer skummel og hatt litt mer særpreg. Effektene er dog helt ok, men sliter litt med at de ikke føles ekte nok. Det var noe med det falske lyset som så veldig rart ut.

Det er veldig lett stemning i filmen selv om liv går tapt. Mot slutten går det virkelig over alle støvelskaft. Da blir det mye hodeløs action. Man skjønner hvilken vei det bærer. Det er svært lite håp i filmen. Alt våre venner foretar seg slår feil. For mange tror jeg kanskje denne filmen er litt for mørk til at den skal gå hjem hos de store massene. Folk vil se noe som gir dem mening, denne filmen og med den snåle slutten, føltes helt feil. Med andre ord synes jeg denne filmen føltes litt mindre underholdende en det vanlige.

Konklusjon
Vel jeg synes ikke dette var den dårligste filmen jeg noensinne har sett. Ikke i nærheten av det engang. Det er noe potensiale i filmen i begynnelsen og selve konseptet er jo helt greit, men filmen mangler et skikkelig manus. Det virker som om våre ‘venner’ bare improviserer frem det som skjer med dem mellom slagene. Ikke får vi skikkelig informasjon over hva som foregår. Det er dog noen scener mot slutten som indikerer hva romvesnene er ute etter, men ikke så mye mer enn det. Synes det nesten er å holde oss for narr å bare skildre ting som i War of The Worlds, men uten en skikkelig oppklaring. Eller trodde de at filmen skulle få oppfølgere? Det legges nesten opp til det med den åpne slutten.

Karakter:
terning_to

[Omtalen ble opprinnelig skrevet for Sci-Fi-spalten til Filmfront.no]

https://www.youtube.com/watch?v=qdOGJi5Sne4

Legg igjen en kommentar