The-Babadook-Poster

Regi: Jennifer Kent – Utgiver: Icon (Blu-ray)

Finnes det monstre under sengen, i skapet eller i kjelleren? 6-år gamle Samuel er i alle fall overbevist om det.

«The Babadook» er en australsk skrekkfilm fra 2014. Den er regissert av Jennifer Kent, basert på hennes kortfilm, «Monster», fra 2005. Filmen føyer seg inn i rekken blant nyere skrekkfilmer som har enn litt mer retro feeling enn hva vi har blitt vant med det siste tiåret. Selveste William Friedkin, regissøren bak «The Exorcist» (1973), har kalt «The Babadook» den mest skremmende filmen han noensinne har sett.

Barneboka si det tenker jeg!
Barneboka si det tenker jeg!

«The Babadook» handler om alenemammaen Amelia, og hennes sønn, Samuel. Amelia har ennå ikke kommet over savnet etter sin mann, som døde i en bilulykke på vei til sykehuset den dagen Samuel ble født. Hun er dypt deprimert, og det blir ikke bedre av at Samuel ikke finner seg til rette noe sted, mye grunnet en overdreven interesse for monstre og magi. Amelia gjør sitt beste for å passe på gutten, men blir selv uglesett av alt fra arbeidskollegaer, skolevesen og til og med slekt, i hennes forsøk på å beskytte og forsvare sønnens noe bisarre oppførsel. Det hele tærer mere og mere på morens psyke, og det hele topper seg når en mystisk bok dukker opp i hjemmet deres.

Vasker alltid klærne og kroppen samtidig jeg.
Vasker alltid klærne og kroppen samtidig jeg.

Boken, som de først antar er nok en bok i rekken god-natt historier Amelia pleier å lese for sønnen, handler om The Babadook, et monster som truer med å drepe dem om de ikke slipper ham inn. Amelia gjør alt hun kan for å destruere boka, men den har jo selvsagt allerede fyrt opp under Samuels lettpåvirkelige sinn, og dukker snart opp igjen, like hel, og med flere skremmende sider. Dermed er Samuel helt overbevist om at The Badabook er ute etter moren, og ser monsteret overalt. Men er det hele virkelig kun en barnebok, og er Samuels visjoner kun syner og fantasier?

Mensen fra munnen... den følelsen!
Mensen fra munnen… den følelsen!

«The Babadook» er nok et friskt pust i horror-sjangeren. Den er ikke nødvendigvis så veldig nyskapende, men den er godt skrevet, og meget godt laget. Det visuelle i filmen er helt fantastisk, med sine hint til tysk 20-talls ekspresjonisme. Filmen ser rett og slett skremmende ut i sine blå/grå/hvite toner, og karakterenes usminkede look. Jeg liker at de satser på stemning og ikke jump scares. Skuespillerne gjør også en solid innsats, og spesielt Essie Davis som moren leverer i det vi følger henne fra grå og deprimert til full blown insane!

Do you feel lucky, punk?!
Do you feel lucky, punk?!

Jeg har bare én innvending mot «The Babadook», og uten og røpe for mye så er det slutten som plager meg. Det hele tar en uventet vending, som jo på mange måter er helt logisk, men for meg personlig følte jeg at den var en aldri så liten nedtur. Men liker du, som meg, nyere skrekkfilmer som «It Follows» og «The Conjuring» (uten sammenligning forøvrig), så vil du mest sannsynlig også digge denne. Min engelske blu-ray utgave, fra Icon Movies, kom med 3 featurettes, en making-of-dokumentar, easter-eggs og ikke minst den originale kortfilmen, «Monster», som ekstramateriell. Dette er jo en ny film, og den ser flott ut i full HD i sitt originale 2.35:1 breddeformat. Anbefales!

terning_fire

Legg igjen en kommentar