buckaroo_header

Regi: W.D. Richter – Utgiver: Arrow (Blu-ray)

Det er kultfilmtid her hos Attack of the Killer Kast. Og det blir stort sett ikke mere «kult» enn «The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension» fra 1984.

Født av en amerikansk mor og en japansk far, Buckaroo Banzais liv var forutbestemt til å sprike i alle retninger. Egentlig en utmerket hjernekirurg, men siden medisinlære fort ble for kjedelig for den rastløse Buckaroo, reiste han heller verden rundt for å studere martial arts og partikkelfysikk, sammen med sine hardtrockende vitenskapsvenner, The Hong Kong Cavaliers. Buckaroo Banzai (Peter Weller) har akkurat oppfunnet en «oscillation overthruster», som gjør det mulig å bevege seg gjennom solid materie, via den 8. dimensjon (sic). Så en dag oppdager de at en UFO holder et våkefylt øye på den eksentriske gruppen forskere. Det skal vise seg at det er flere som kunne tenkt seg en sånn oppfinnelse, og spesielt alien-grupperingen Red Lectroids, som har hjernevasket Dr. Emilio Lizardo (John Lithgow) til å stjele den! Dermed er det duket for filmhistoriens mest sinnssyke «alien-hunt»!

NRK sliter med å finne en god erstatter for Arne Scheie!
NRK sliter med å finne en god erstatter for Arne Scheie!

Dette er et sammensurium av en film. Storyen virker jo logisk nok på papiret, men det skjer så mye absurd hele tiden, at det hele blir bortimot umulig å følge med på. Tenk Terry Gilliam på LSD, eller noe. Filmen har et stjernegalleri av dimensjoner, og spesielt John Lithgow leverer fabelaktig som den rømte mentalpasienten, Dr. Emilio Lizardo. Andre navn som dukker opp er Ellen Barkin, Jeff Goldblum og Christopher Lloyd for å nevne noen. Dette var i sin tid en film det ble satset ganske mye på. Men det hjelper liksom ikke når man ikke helt skjønner hva som skjer, og ikke minst, hvorfor det skjer!

Braaaaaaiiiiiiinnss!
Braaaaaaiiiiiiinnss!

Nei, «The Adventures of Buckaroo Banzai» er den slags film man enten elsker eller….. ikke forstår? Altså en kultfilm. Jeg klarer dessverre ikke å få helt taket på denne, men kjenner flere som liker den veldig godt. Og den har definitivt en solid skare fans, noe som resulterer i en Arrow utgivelse på blu-ray!

Neuroscientist rockstar FTW!
Neuroscientist rockstar FTW!

Som vanlig er det ikke spart på noe med denne utgivelsen, som er proppet med ekstramateriale, flott booklet osv. Filmen er scannet direkte fra en 35mm interpositiv, og både det originale 2.0 stereosporet, samt et nymikset 5.1 spor medfølger. Filmen ser flott ut i sitt originale 2.35:1 ratio på min 55 tommers skjerm. Så digger du filmen er definitivt Arrow sin blu-ray utgave den beste måten å eie den på.

terning_to

Legg igjen en kommentar