Regi: Joseph Zito – Utgivelse: Norsk utgave, DVD Sone 2

Etter å ha våknet opp fra de døde i sykehusets lik-kjeller, er morderen med ishockey-masken oppsatt på hevne seg på Jarvis-familien samt en gjeng hittil bekymringsløse ungdommer. I nabohuset til ungdommene bor den unge gutten Tommy Jarvis sammen med sin mor og søster. Snart får de alle merke horroren på kroppen da deres verste mareritt blir til virkelighet. Jason har vist, og er fremdeles, ikke til å spøke med. Da Jason ikke ser ut til å kunne dø, blir dette en hard match for de unge der døden blir deres eneste fristed…

Filmen åpner med en scene fra film nummer 2 rundt leirbålet. Leirsjefen forteller at Jasons lik aldri ble funnet i sjøen etter drukningen. De eldre sier at han fremdeles er der ute. Camp Crystal Lake er forbannet med en dødelig forbannelse. Noen hevder å ha sett Jason i området. Jenta som overlevde ved Camp Blood på fredag den 13. sier hun så Jason i vannet. Politiet har aldri funnet spor av noen gutt, og jenta forsvant to måneder senere. Visstnok så Jason sin mor bli halshugd av jenta på kveldingen fredag den 13. og Jason tok hevn. En hevn Jason vil søke overfor alle som kommer nær Camp Crystal Lake.

Dansefoten rocker på Crispin Glover!

Politiet finner likene som Jason etterlot seg etter forrige film ved bondegården. De får til og med tak i kroppen til Jason som ligger med en øks i pannen. Sykebilpersonalet tar hånd om liket til Jason og kjører ham til sykehuset. Igjen får vi en åpningsscene med en småpervers sykehuslege og hans kvinnelige kollega som får gjennomgå. Jeg trenger kanskje ikke utdype at disse to blir filmens første offere, fordi det er helt åpenbart. En ung kraftig haikerjente som ligner litt på Else Kåss Furuseth (ikke vondt ment, fordi jeg digger Else) får heller ingen lett utvei på livet på landet.

I denne filmen møter vi en ung gutt ved navn Tommy. Han elsker skrekkfilmer og har et eget talent for masker og sminke. Det er et hjelpemiddel som gjør at gutten klarer seg bedre enn de fleste andre. Denne rollefiguren er med å prege filmen og skape et nytt og litt friskt element. Tommy er bra smart for sin alder og kan alt fra å ‘mekke’ bil til å vite hvordan han skal klare seg i hverdagslivet på landet. Han er for ung til veldig mye her. Han har ikke kommet i tenårene ennå, men har begynt å interessere seg for jenters attributter. Han smugkikker på de jentene han møter på sin vei eller i nabolaget.

Han er vel litt vel ung for dette gamet?

For nabohytten har nemlig noen virile ungdommer lånt. Der er det plenty av både pene gutter og jenter. Selvsagt blir det også mye festing, alkohol og sengehygge på ungdommene. Og vi vet veldig godt hva som kommer til å skje med de som skårer. Selv de som ikke er så heldige med damene får også gjennomgå. En av gutta finner en gammel filmrull med nakne jenter på. Det blir hans store underholdning for kvelden. Jentene er lett på tråden og går ikke av veien for å flash sine bryster. Vi blir også vitne til nakenbading fra begge kjønn. Det er stor sjalusi i gjengen der jentene styrer showet. Men heldigvis for gutta er de peneste jentene noen heite tvillinger. Vi får også stifte bekjentskap med en mystisk ung mann som bor i skogen og hevder han skal på bjørnejakt, men hvilken bjørn han er ute etter vil han ikke ut med.

Hvem slo av filmen?

Dette er en film som er lett å like om man elsker slashersjangeren. Alt begynner med stor glede blant ungdommene. Været snur også til det mer ufyselige etterhvert med både blåst og regn i stor skala. Denne fjerde filmen har en mørk atmosfære. Stemningen er til å ta å føle på hele veien. Vi får mange falske skrekkøyeblikk der filmen forsøker å lure deg. Og da særlig med Jasons antatte døde kropp på sykehuset. Men også senere i filmen blir vi lurt da vi tror Jason lurer i buskene, men at våre godlynte venner står bak det vi tror er Jason. Man andre ord vet man aldri helt når Jason skal slå til.

Hvem slo av filmen?

Drapene er mer fordelt utover i denne filmen. Vi får hele veien noen som må bøte med livet på svært kreative måter. Mordene er også svært brutale. Vi får blant annet saget over strupen med en baufil. Deretter spretter Jason opp magen til en ung dame. Han fortsetter også i kjent stil med sine kraftige hender, øks, vinopptrekker og selvsagt rosinen i pølsen, selve macheten hans. Og hele veien imens han slasher sine offere bærer han den ikoniske hocekymasken. Vi får også se en Jason som er smart. Han sperrer døren på et hus med et naglet lik og han kutter telefonledningen.

Gutten har lært seg å bruke sminke i en ung alder

Det er overraskende mye blod og brutale mord i denne slasheren. Vi får en god del nasty scener og felles for dem alle er at de involverer Jason på en eller annen måte. Jason får også smake på sin egen machete så det gjør vondt i hodet i den mest horrorfylte scenen i filmen, men den digre kjempen legger ikke inn årene av den grunn. Jason får altså mye juling og motstand i denne filmen. Men av motstand blir man sterkere, det ser i alle fall ut til å stemme ganske godt med Jason. Det er litt småkult når Tommy kler seg ut som Jason som gutt og det hele får en svært uventet utgang på filmen.

Bamseklem fra Jason.

Konklusjon
Denne oppfølgeren har flere overraskelser på lur. Slutten er ganske intens. Føler dette er den beste oppfølgeren i serien til nå. Igjen får man en film for fansen. For de som ikke er vant med slashere eller skrekkfilmer av dette slaget, kan filmen avfeies som usannsynlig teit og useriøs. Men om man legger litt godvilje til og liker filmer av det mer mørkere slaget, er dette en en film man virkelig kan omfavne. Del fire av Fredag den 13 har med andre ord nesten alt man ser etter i en eldre slasher. Den er kanskje ikke like original og gjennomført som Halloween eller den første Fredag den 13-filmen, men tørr jeg påstå er skikkelig bra saker i sin sjanger.

Karakter
terning_fire

Om du likte omtalen kan du også få med deg podcasten om Friday the 13th-filmene her.

Legg igjen en kommentar