black_christmas_banner

Regi: Glen Morgan – Utgivelse: Nordisk Film/Egmont (DVD)

Er det noen snille barn her? Det har egentlig ingenting å si, for i år har nissen med seg gaver til alle….. skarpe gaver!

Billy Lenz vokser opp med en mor som ikke ville vite av ham, og som nekter han gleden ved å feire jul. Når Billy er 5 år blir han vitne til at hans mor, og hennes elsker, tar liver av Billys far. Paret låser Billy inn på loftet, hvor han vokser opp under mildt sagt ugjestmilde kår. Den fordrukne mammaen forgriper seg etterhvert på sin egen tenåringssønn, noe som ender med at Billy blir far til sin egen søster! Men en jul får Billy nok. Han lurer seg ned fra loftet, og ender opp med å slakte sin mor og stefar. Søsteren forsvinner sporløst, og unge Billy blir innesperret på mentalsykehus.

Er det en julestrømpe du har i buksa, eller er du bare glad for å se meg?
Er det en julestrømpe du har i buksa, eller er du bare glad for å se meg?

Myten om Billy Lenz lever dog videre, og spesielt i student-hjemmet til 6 sorority-søstre, som er nettopp det huset der det hele skjedde. Nå har de bestemt seg for å feire jul der sammen. Det de ikke vet er at Billy har akkurat rømt, og er på vei for hjem til jul!

«Black Christmas» er en nyinnspilling av filmen med samme navn, regissert av Bob Clark, fra 1974. Originalen er blitt en kultklassiker, og en foregangsfilm i juleslasherfilm-undersjangeren. Bak nyinnspillingen fra 2006, står teamet bak flere av «Final Fantasy» filmene.

Noen foretrekker smalahove på julaften.
Noen foretrekker smalahove på julaften.

Filmen åpner veldig bra, med masse kul kamerabruk, og en flott stemning. Farger og lyssetting funker, og det er gjort i alle fal et forsøk på å skape litt tyngde bak karakterene. Dessverre er så og si alle de kvinnelige rollene spilt av totalt ukarismatiske skuespillere. Men når vi snakker sorority-jenter blir det vel fort til at de portretteres som dumme bimboer alle sammen.

Rødt er julens farge.... i år igjen.
Rødt er julens farge…. i år igjen.

Men det største problemet er den siste halvdelen av filmen. Det kan virke som de rett og slett gikk tom for manus, og oppdaget for sent at de kun hadde scener nok til en halv film! Dermed pøses det på med stressende scener hvor morderen jakter på skrikende jenter i endeløse, ikke akkurat spennende, scener gjennom ganger, loft, inni vegger og overalt ellers i de klarer å tyne ut noe av de få settene de har å ta ifra. Veldig synd, da det hele starter så bra. Så hvorfor er det akkurat som om alle de flotte filmatiske elementene plutselig glimrer med sitt fravær på slutten? Jeg har ikke noe svar på dette, men jeg har lest at det finnes flere forskjellige cuts av filmen, og at det eksisterer scener i trailers for filmen, som aldri havnet i noen av de ferdige versjonene. Dette tyder på at de ikke helt klarte å komme i mål, og kaos preger det ferdige resultatet.

Du grønne, glitrende tre... og død!
Du grønne, glitrende tre… og død!

Nå har jeg ennå ikke sett originalen av «Black Christmas», men jeg regner med at den er hakket bedre enn denne. 2006 modellen er til tider visuelt flott, men den klarer rett og slett ikke å ro det hele i land, med et surrete manus og platt skuespill. Det er mye blod og gørr her, så det er jo et pluss. Og jeg liker godt bruken av julemusikk som soundtrack her. Men det veier ikke opp for følelsen av at dette er et litt uferdig produkt.

terning_to

1 Reply to “Black Christmas (2006)”

  1. Glen Morgan has reportedly disowned this film. In response to the question on wether or not he was happy with the results, Morgan said «No way, and it’s schizophrenic because Bob Weinstein came in and urinated on it. Really, there was a time where torture porn was the hot thing. You know I became friends with Bob Clark. You can throw that movie into one of your first questions. I loved that movie, and also Christmas Story and I learned a lot from Bob, and had his blessing that we were trying to make a version that he didn’t get to deal with the background of the killers, and stuff like that. When Bob Weinstein came in and saw that, he was like, «We need to drag Michele Trachtenberg down the hall by her eyes.» And I was like, «Oh, Lord,» and I talked to my agent and lawyer, and Kristen about it. It was humiliating, it was horrible. I stayed to try and protect the cast and crew, friends of mine, and ended up taking it on the chin». 😉

Legg igjen en kommentar