baskin_banner

Regi: Can Evrenol – Utgivelse: Another World Entertainment (DVD)

‘Baskin’ er noe så uvanlig som en tyrkisk skrekkfilm. Filmen er basert på regissør Can Evrenols kortfilm med samme navn. Den har gått sin seiersgang på filmfestivaler rundt om i verden. Nå har Another World Entertainment sluppet den her i Norge.

I filmen møter vi et knippe politimenn, som blir kalt ut på et oppdrag til et sted få av de har noe kjennskap til, til tross for at den gudsforlatte plassen ligger nær byen de alle er fra. Det er en broket forsamling politifolk, som på tross av ulikheter og uenigheter også er en vennegjeng. Filmen åpner med at de spiser middag sammen, og vi lærer litt om den enkeltes frykt, lyter og laster. Her har vi alt fra den nye rekrutten, til den selvutnevnte helten, samt den stødige sjefen.

Vil dette si at vi har en bindende avtale?
Vil dette si at vi har en bindende avtale?

Veien frem til utrykningsplassen er langt ifra plankekjøring, og de ender til slutt av veien, etter å ha kjørt på et uidentifisert objekt. Vel fremme på stedet de ble sendt til skal det vise seg at alt er ikke som forventet. De finner patruljebilen til noen kolleger, men de finner ikke en eneste levende sjel der. Bygningen virker også tilsynelatende tom. Men jo lenger inn i det labyrintaktige huset dukker en grusom hemmelighet opp. Her finner de en sadistisk gruppe avgudsdyrkere, men en deformert skapning av en leder. De har rett og slett oppdaget porten til Helvete!

Ja ja, mus er mus!
Ja ja, mus er mus!

I følge Google translate betyr ordet baskin dominerende på norsk. Og det er et betegnende ord på kult-lederen, som går under navnet, Far. Forestill deg en om H.R. Giger hadde hatt designet på Clive Barkers “Hellraiser”, og du får en liten anelse om hva slags sted disse politimennene havner i. Hver og en av de utsettes for tortur som sammenfaller med lytene vi fikk høre om i starten av filmen.

Åsså mitt i øyet a gitt!
Åsså mitt i øyet a gitt!

Filmen ser helt spektakulær ut, og er særs godt filmet. Effektene er grusomt bra laget, og sadismen vil ingen ende ta. Jeg syns alltid det er vanskelig å bedømme skuespillet i filmer jeg ikke forstår språket i, og et par ave scenene blir litt lost-in-translation-rare for min del. Men i det store å hele er dette en urovekkende kul filmopplevelse. Anbefales!

terning_fire

Legg igjen en kommentar