Ash vs Evil Dead – Sesong 1, Anmeldt på TV2 Sumo

For 30 år siden var Ash og vennene hans på hyttetur. Der fant de en bok ved navn: Necronomicon Ex-Mortis (De dødes bok). Noen avsnitt ble lest høyt. Det vekket noe i skogen. Noe mørkt og ondskapsfullt. Det kom inn i Ashs hånd, så han måtte kutte den av ved håndleddet. Det besatte hans venner. Han var den eneste som unnslapp. I 30 år har han gjemt seg, og fordi han dreit seg ut å leste høyt fra boken en eneste gang, så har ondskapen funnet ham. Ash er klar til å stikke av, da han innser at det bare er ham som kan rydde opp i all galskapen og verden i balanse igjen, slik at ikke de døde tar over verden.

Jeg har alltid likt Evil Dead-filmene. Den første jeg så var ‘Army of Darkness’. Og da jeg satte meg ned for å se alle filmene elsket jeg det jeg fikk. Det lave budsjettet og den kule humoren var mye av det som fenget meg. Evil Dead-filmene er mørke og rare, men på en svært underholdende og fascinerende måte. Derfor gledet jeg meg stort til serien og hva den hadde å by på.

Serien åpner med at Ash (Bruce Campbell) spenner et korsett for å holde inne magen. Deretter dynker han seg med barbervann og plukker med seg noen kondomer og setter på trehånden sin på vei ut av campingvognen han bor i. Han kjører rett til baren ‘The Woodsman’ og bestiller samme drink som en dame i baren. Det ender raskt i en rask omgang sikker sex på dametoalettet før de stenger. Under akten skjer noe som ikke har skjedd på 30 år. Mørke krefter begynner å ta kontakt med ham. Det viser seg at han selv er skyld i hva som har skjedd under en liten fyllekule sammen med en annen dame. Da dro han frem de dødes bok og begynte å lese fra den. Det skulle han aldri ha gjort…

I et gammelt hus ute i skogen finner noen politietterforskere noe som de ikke har sett før. En ondskap er tilstede og man merker skremt de i huset til døde. Etterforskerne ser bare redselsfulle døde ansikter og hører også lyder. Under et laken finner de en jenta som Bruce flørtet med sammen med boken. Hun er besatt av en demon og snur hodet sitt 180 grader rundt i en seanse som kan minne mye om den man finner i Exorcisten.

Det handler med andre ord om Ash (Bruce Campbell) og hans stadige kamp mot demoner. Det hele startet med den skrekkfilmen The Evil Dead fra 1981. Den ble etterfulgt av Evil Dead II i 1987 med et større budsjett og en god dose mer sort humor. Deretter kom den tredje filmen, Army Of Darkness, som serien ser bort i fra grunnet rettighetsproblematikk. Det vil si at det da har gått 30 år siden Ash måtte kjempe mot ondskapen i skogen i og rundt hytten.

Rollefiguren Ash er en viktig brikke i Evil Dead-universet. Han er så politisk ukorrekt mannssjåvinist som han kan få bli. Han slenger med leppen der andre tier og tenker. Som han sier det selv: ‘Shoot first, think later. Or don’t think at all.’. For mang er Ash den kule helten over alle. Derfor er det gledelig å se at Ash er den gode gamle, selv godt over 20 år etter at vi folot ham sist i Army of Darkness. Ash har et uuttømmelig lager av one-linere som kan passe enhver situasjon. Bruce Campbell har også bøtter av sjarme enda og det er ham som er limet i serien som holder alt sammen uten at det brister.

Splatter og humor, en uimotståelig kombinasjon! Splatter blir i seg selv veldig ofte ufrillig komisk likevel. Skrekk og humor går med andre ord hånd i hånd. Hvis dette hadde vært mer seriøst kunne dette falt mer igjennom. Den rå humoren og rollefiguren Ash er mye av sjarmen i denne serien. Der scorer denne serien høyere enn eksempelvis ‘From Dusk Till Dawn: The Series’ som innimellom led litt av mindre engasjerende innhold. Heldigvis er ‘Ash VS Evil Dead’ veldig artig, lett underholdende og samtidig skrekkelig fengende.

Vi får en rekke skumle skrekkfilmscener underveis her. Det blir masser av blod og slasherelementer i serien. Det blir noen superblodige og voldsomme skrekkøyeblikk. Selv for meg var det noen øyeblikk der jeg vrei meg litt i stolen og så bort fra skjermen. Vi ser tarmer tyte ut av magen. Vi ser kjøkkenmaskiner brukt for å kutte opp hodet til de onde, og selvsagt er også motorsagen, haglen og øksen heftig mye i bruk. Det blir demoner og andre onde saker i fleng. Vi får til og med en demon som ser kan minne litt om en av cenobitene fra filmserien Hellraiser. Og selvsagt får vi også oppleve at dukker ikke er å spøke med. Det er med andre ord noe for en hver skrekkfan i denne serien.

Evil Dead-universet er et kult utgangspunkt for en TV-serie. Men for noen kan serien virke litt hul om man ikke er så opptatt av det mørke skrekktemaet. Vi får også noen litt overenkle og irriterende rollefigurer innimellom, men når vi kommer under huden på dem, så passer de mer og mer inn. Manuset er ikke storslått, men det fungerer og tiden man bruker med Ash og gjengen føles delig for fansen av Evil Dead, og dem er det mange av. Et annet pluss er det at ting ikke er så rett frem som man først tror, det blir faktisk en del overraskelser underveis. Det er også en hel del rekke referanser til de gamle filmene og den mørke verdenen forøvrig.

Konklusjon
Dette fungerer dog meget bra etter intensjonen og effektene er bra solide. Vi får lett, men velfungerende og kreativ slasher-underholdning på sitt beste. Man kverker lett en episode og tiden flyr imens man ser på. Her har man mer å spille på enn bare lettkledde tenåringer som må kjempe for livet mot et stort monster. I ‘Ash vs Evil Dead’ er det variasjon i ‘monstrene’. Det ‘onde’ har mange ansikter og tar bolig i veldig mange forskjellige personer. Liker utviklingen i serien og føler ikke den gjentar seg for mye. Vi skraper innom hva Evil Dead-universet har å by på. Serien blir mer og mer skummel etterhvert som serien skrider mot slutten. Det er spennende å se helt hvordan sesongen ender. Denne første omgangen Evil Dead i form av en TV-serie var heftige saker. Da gjenstår det bare å se om dette kan fungere i en eventuell fortsettelse. I så fall må man bringe litt mer variert ‘dødt kjøtt’ på banen så man ikke gjentar seg for mye i fortsettelsen.

terning_seks

https://www.youtube.com/watch?v=unnLg1TPCYM

Legg igjen en kommentar