Regi: Rob Zombie – Utgivelse: Another World Entertainment (Blu-ray)

Rob Zombie er en skrekkfilmregissør som folk ser ut til å enten elske, eller hate. Men at fyren engasjerer, det er det liten tvil om. Nå er hans siste film, «31», ute. Og den kommer garantert også til å engasjere horrorfans over hele verden.

Filmen fikk mye oppmerksomhet allerede før den ble gitt ut, og fansen var meget spent på hva herr Zombie kunne duke opp med da han annonserte en klovneskrekkfilm!

Åh ja! Akkurat der!!

«31» handler om en gjeng omreisende tivoli-arbeidere, som, på Halloween-kvelden i 1976, blir stanset, og bortført, langs en avsidesliggende landevei. Gjengen våkner opp i et ombygd fabrikkanlegg, hvor de snart blir brikker i et grusomt spill, iscenesatt av ett knippe aldrende rikinger. Reglene er enkle; de må overleve i 12 timer. Men de skal også overleve å bli jaktet på av morderiske klovner. Dette betyr drep, eller bli drept!

Har du husket å pudre nesen da, kjære?

Konseptet er, om ikke revolusjonerende, så i alle fall en smule oppfinnsomt. Gjengen angripes av disse klovnene, som egentlig er betalte drapsmenn (og kvinne), i puljer, hvor «vanskelighetsgraden» på motstanderen(e) gradvis blir høyere. Det setter selvfølgelig også en egen atmosfære på filmen, der den desperate gjengen famler i en labyrint-aktig setting, jaget av disse klovnene. Drapene er bestialske, og blodet flyter i strie strømmer. Vi opplever også overgangen hos denne vennegjengen, fra de er jaktbytte, til de blir nødt til selv å bli jegere. Klimakset nåes da dørene til omverdenen åpnes, og de gjenlevende er fri til å forlate området, hvis de kommer seg unna den siste lystmorderklovnen, Doom-Head.

Er det her du henger?

Tittelen, «31», er navnet på leken som gjengen er nødt til å være med på. Den henspeiler seg på datoen for hendelsen, altså Halloween-kvelden, 31. oktober. Men hvorfor Rob Zombie har valgt å legge handlingen til 1976 er meg uvisst, da veldig lite i filmen har noe med denne epoken å gjøre, annet enn at de omreisende tivoliene kanskje var mer utbredt da? Det kan også hende at dette er gjort som subtile nikk til 2 av filmene «31» er uuttalt inspirert av, nemlig «The Texas Chain Saw Massacre» og «The Hills Have Eyes». Begge disse filmene er jo som kjent fra 70-tallet. Sjefsklovnen, Doom-Head, minner dog en del om Batman-universets The Joker, og da spesielt Heath Ledger sin variant. Filmen innehar en cast med de «vanlige» Rob Zombie-gjengangerne, anført av kona hans, Sheri Moon Zombie. Vi finner også andre kjente ansikt her, som Meg Foster og Malcolm McDowell.

Dette er ikke tivoli, din klovn!

Innledningsvis nevnte jeg at Rob Zombie er en regissør mange elsker eller hater. Personlig syns jeg filmene hans er mer intetsigende. Jeg hverken elsker, eller hater, de. Han klarer sjelden å engasjere meg, fordi han ikke makter å skape noe persongalleri en føler seg knyttet til. Kona hans spiller den samme rollen om og om igjen, uten egentlig å være noen god skuespiller. Richard Brake gjør en grei figur som psykopatisk drapsklovn, men balansen mellom gal morder og The Joker blir litt diffus innimellom. Jeg liker premisset, men synes ikke Zombie klarer å forvalte resursene godt nok. Og når han velger shaky-cam løsninger på så og si alt av action-sekvenser, da ramler jeg fort litt av. Skjønner han ikke at stemning skapes av oversiktlige bilder og karakteroppbygging?

Tell me something, my friend. You ever dance with the devil in the pale moonlight?

«31» er en ambivalent affære som det ikke er noe direkte dårlig med, men ei heller noe som er veldig bra. En del kule kills til tross, rotete kameraføring trekker ned. Filmen havner da godt plantet midt på treet. Men er du fan av Rob Zombies andre filmer, så er denne en garantert fornøyelse. Rob har selv sagt at dette er hans mest brutale film, og det skjønner jeg godt! Filmen er tilgjengelig i Norge via Another World Entertainment sin utgivelse.

Legg igjen en kommentar